Četvrtak, 28. ožujka 2024.

KOMENTAR: Zokijeva poruka Koprivničancima

Što je zajedničko Šemperu, Prosu, Tetecu i Samoborčevoj?

Javne su to osobe iz koprivničkog političkog života čija su imena ponuđena biračima na listi koalicije Hrvatska raste u našoj Drugoj izbornoj jedinici. I ako se gleda lista u cjelini, na prvi pogled Koprivničanci mogu biti više nego zadovoljni. Naime, čak su četiri stranke ocijenile da su upravo Koprivničanci najbolji kandidati koje mogu ponuditi na listi – Željka Šempera njegov HSU, Dražena Prosa SDP, Darka Teteca Hrvatski laburisti – stranka rada i Melitu Samoborec HNS – liberalni demokrati.

Na drugi pogled, u SDP-u je očito velika gužva potencijalnih saborskih zastupnika. Prvo su imali problem jer, iako je potpredsjednik stranke, Gordana Marasa, s obzirom na istraživanja javnosti, nisu mogli postaviti za nositelja liste. No, s obzirom na njegovu funkciju u stranci i pozadinsku (zagrebačku) snagu, njegovo je ime moralo biti visoko. I to je već mjesto manje na listi. Stoga je za perjanicu postavljen dosadašnji predsjednik Sabora Josip Leko, a na treću poziciju član predsjedništva stranke Vedran Babić iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Četvrta je Gordana Sobol, a peti umirovljenik Željko Šemper. Konačno na šestom mjestu ovdašnji SDP-ovac Dražen Pros. Na desetom je mjestu laburist Darko Tetec, a na trinaestom, pretposljednjem, koprivnička dogradonačelnica Melita Samoborec.

A na preostalih šest mjesta više ni jedan koprivnički SDP-ovac! Iako je koordinator za Drugu izbornu jedinicu, član stranačkog predsjedništva Vedran Babić uvjeravao ovdašnje novinare u Svilarskoj da je za Koprivnicu – onda valjda i županiju, osigurano tri, vjerojatno i četiri mjesta. Valjda sam naivno shvatila da je riječ o lokalnim SDP-ovcima, ni ne sluteći da će partija velikodušno većinu koprivničkih mjesta prepustiti koalicijskim partnerima.

Ili je Iblerovom trgu izbor koalicijskih partnera tek dobro došao?

Milivoj Androlić, Gordan Maras, Vedran Babić i Dražen Pros na konferenciji za medije 2. listopada 2015. Snimio Marko Posavec.
Milivoj Androlić, Gordan Maras, Vedran Babić i Dražen Pros na konferenciji za medije 2. listopada 2015. Snimio Marko Posavec.

Kako inače pojasniti odluku o kandidatima na listi među kojima nema stvarnih predstavnika koprivničkog SDP-a? Ili su si Koprivničanci umislili da kao obilježena crvena točka na hrvatskoj političkoj karti nešto znače? Ovakvim izborom kandidata na listi za Sabor Zoran Milanović je pokazao da mu ništa ne znači mišljenje stranačkih drugova iz Koprivnice. I ne bi to bilo prvi puta. Naime, u kandidacijskom postupku jedini kandidat koprivničkog SDP-a bio je Mišel Jakšić. U čiju se korist kandidature odrekla aktualna gradonačelnica i saborska zastupnica Vesna Želježnjak. Pros je bio tek jedan od desetero kandidata županijskog SDP-a. Za sabor ga je kandidirao križevački ogranak stranke, nakon što je u matičnom, koprivničkom – blago rečeno, ostao neprepoznat. Iako je – ne tako davno, obnašao funkciju zamjenika koprivničkog gradonačelnika (Mršića) i predsjednika koprivničkog SDP-a. A kad mu se smiješilo preuzimanje najodgovornije funkcije u Koprivnici, odlučio se za odlazak u Zagreb. Daleko od očiju mentora koji mu je nakon menadžerske karijere omogućio stvaranje političke. A upravo su iz Zagreba pušteni glasi da će Pros biti u najmanju ruku saborski zastupnik, on sam mi je rekao i mnogo bolji od mnogih dosad (znači li to da će SDP izgubiti izbore?) da će na unutarstranačkim izborima koji će uslijediti nakon parlamentarnih preuzeti vodstvo županijske partije te potom iznimno voditi brigu o koprivničkoj organizaciji. Sa svime što to u perspektivi nosi. Pa i moguće kadroviranje najveće nam podravske svetinje. Koja je, kako je u studenom 2013. na Zrinskom trgu rekao premijer Milanović, veća od Koprivnice. I tako se podravsko-prigorskim biračima, poglavito koprivničkim, kao SDP-ov kadar nudi Dražen Pros.

Premijer Milanović u srpnju je posjetio Koprivnicu povodom početka gradnje novih Belupovih tvornica. Snimio Marko Posavec.
Premijer Milanović u srpnju je posjetio Koprivnicu povodom početka gradnje novih Belupovih tvornica. Snimio Marko Posavec.

Odgovorni na Iblerovom trgu su procijenili da nosi veliki kapital zamjenika ministra malog i srednjeg poduzetništva s milijunima uloženima u poduzetništvo, poglavito infrastrukturu i velike projekte. No naš je Pros, čini se, tek dio društva ukletih podravskih kadrova u visokoj politici. Za razliku od nekih koji su punili stupce novina i sekunde elektroničkih medija – nebitno s kojim predznakom, Pros je – iako doministar, ostao neprepoznat, da ne kažem nevidljiv u lokalnoj sredini. Naime, poduzetnici okupljeni u Gospodarskoj i Obrtničkoj komori ne mogu se pohvaliti financijskim potporama iz izdašnih programa koje je kreiralo Prosovo ministarstvo. I dok u Vukovarskoj kažu da naši poduzetnici ne znaju pisati projekte i nisu dovoljno odlikaši da se posluže ponuđenim novcem, ovi odgovaraju da su kolege u drugim županijama spremno dočekali programe te u desetak dana – koliko su bili otvoreni pojedini natječaji, ostvarili financijske potpore. A većini podravsko-prigorskih poduzetnika ostaje se koprcati u poduzetničkom dječjem vrtiću i nadalje boriti s dječjim bolestima. Ili se nadati radnom mjestu u državnoj upravi (nikako kod privatnog poduzetnika), najbolje ipak – što je ravno dobitku sedmice na lotu, u firmi sa sjedištem u Starčevićevoj. APP – ako prođe, prođe.
I ako je Pros izbor vrha partije, bilo bi za očekivati da je na listi barem još predsjednik županijskog SDP-a Milivoj Androlić. On je također koprivnički kadar, nebitno kojoj struji pripada, no bio bi na neki način ponuđen kao utješna igračka ovdašnjem članstvu. No ni tu nije pokazan osjećaj za lokalno.

Sam pak Milček je politički sanjar. Rekao mi je da je iznimno zadovoljan jer je na listi čak četvero Koprivničanaca! Vrlo širokogrudno. Nemam ništa protiv njegova uvjerenja (i uvjeravanja) da je ovo najbolja i pobjednička lista, ja samo čitam brojke i slova.

Mišel Jakšić i Melita Samoborec. Snimio Marko Posavec.
Mišel Jakšić i Melita Samoborec. Snimio Marko Posavec.

Najvećim gubitnikom trenutno slovi mladi partijski kadar, zamjenik koprivničke dogradonačelnice Mišel Jakšić. Njegovo je ime, iako je na poziv već stigao u Zagreb na fotografiranje, navodno neobjašnjivo nestalo s liste u subotu. Navodno ga Milanović ne želi prerano potrošiti, tek mu je 29 i još mu nije vrijeme zavaliti se u hladovinu saborske fotelje. Navodno ga čekaju veliki i važni i odgovorni poslovi vođenja važne Koprivnice. A prije toga će morati još skupljati iskustvo, tesati politički zanat pa i odglumiti boksačku vreću Darku Korenu koji u rivalstvu s mladim lavom sa Zrinskoga trga trenutno ima prednost. I osobnog razloga za slavlje da bi šampanjac mogao teći potocima. I iako neki u sastavu liste vide Milanovićevu poruku Mršiću, čini se da je prevladala ona struja koja je bila spremna i na to da SDP izgubi izbore u Koprivnici samo da Jakšić ne bude na listi. Samom Jakšiću ovo je – iako to sada tako ne izgleda jer je na teži način naučio što je umijeće politike, dobra prilika za nove perspektive. Njegovo vrijeme, kažu, tek dolazi, a ovo će mu iskustvo biti od neprocjenjive vrijednosti.

Do tad će gospodski zalizati rane i poslušno apstinirati od davanja izjava koje nadilaze granice komunalnog resora upravljanja Gradom. Sve kako svojom političkom snagom ne bi naštetio Prosovu skupljanju potpore birača. I tako otprilike tri tjedna.

A što će ovakvom politikom i odnosom zagrebačke središnjice spram Koprivnice i Podravine dobiti SDP? A što koalicijski partneri? A što politički protivnici?

Pokazat će to rezultati skore izborne nedjelje u studenome.

zatvori