Petak, 19. travnja 2024.

Knjižničari vježbali brainstorming u praksi i druge stvari

U Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica ovogodišnji, deveti po redu, Tjedan cjeloživotnog učenja započeo je u ponedjeljak, 28. rujna 2015., stručnim predavanjem  i radionicom namijenjenom stalnom stručnom usavršavanju knjižničara, na temu “Analiza interesno-utjecajnih skupina, SWOT analiza i brainstorming u praksi”. Predavanje i radionica organizirana je u suradnji sa Centrom za stalno stručno usavršavanje iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a predavač je bio mr. sc. Ivo Tokić, viši knjižničar.

Iza dugačkog naslova radionice, kriju se, zapravo, vrlo jednostavne, ali i iznimno korisne vježbe s ciljem svladavanja tehnika za procjenu situacija, brzog vrednovanja prijedloga projekata te kreativnog timskog rješavanje problema. Ove vještine sve su važnije, primjerice, u planiranju i izradi projekata za korištenje fondova EU, ali i općenito, u planiranju, analiziranju i vrednovanju svakodnevnog rada i različitih aktivnosti u bilo kojoj struci, pa tako i u knjižnici.

Značaj teme prepoznali su i polaznici kojih je na radionicu  pristiglo ukupno 24, i to iz narodnih, školskih i visoškolskih knjižnica iz tri različite županije – Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Varaždinske. Prema vlastitim ocjenama, sudionici radionice bili su iznimno zadovoljni kako odabirom same teme, tako i izvedbom radionice te predavačem, g. Ivom Tokićem. Knjižničarima je dobrodošao mali odmak od usko stručnih knjižničnih tema, prema pitanjima marketinga i menadžmenta, koji su danas toliko usko vezani sa svakom vrstom poslovanja u bilo kojoj struci, pa tako i knjižničnoj. Iznimno široko znanje predavača, g. Ive Tokića, kao i vrlo praktičan pristup temi, omogućili su povezivanje teorije i prakse na zanimljiv i razumljiv način, što nije uvijek jednostavno, pogotovo kad treba primijeniti u knjižničarstvu zakonitosti koje vladaju na tržištu. Stoga je  radionica polaznicima bila ne samo jako zanimljiva nego i vrlo korisna, jer su imali priliku praktično analizirati i neke stvarne problemske situacije iz rada pojedinih knjižnica, a na tim konkretnim primjerima i ostali su mogli naučiti kako slične probleme mogu pokušati rješavati u vlastitim sredinama.

Aktivno i vrlo zainteresirano sudjelovanje polaznika pokazalo je kako su  radionice sa sličnim temama iz područja menadžmenta potrebne i jako dobrodošle, jer osim u stjecanju novih znanja i vještina, doprinose i promjenama u načinu razmišljanja, te mogu pridonijeti uspješnijem prilagođavanju naših knjižnica zahtjevima iz okruženja, a time i njihovom uspješnijem radu općenito.

Ljiljana Vugrinec

zatvori