Petak, 26. travnja 2024.

Bilovci pozivaju: U subotu dođite na tradicionalnu Kestenijadu na Bilogori

Hrvatsko planinarsko društvo Bilo ove subote, 3. listopada, organizira tradicionalnu Kestenijadu – susret planinara u Podravini.

Koprivnički planinari, kao i svake jeseni, na obroncima Bilogore ugostit će svoje kolege, prijatelje i sve druge ljubitelje prirode uz šetnju, druženje, tombolu, pjesmu i ples te – naravno – pečene kestene. Mjesto održavanja ovogodišnje Kestenijade je Planinarska kuća Rudi Jurić na Peseku (295 m), Koprivničancima dobro poznato mjesto na kraju asfaltirane ceste koja s Vinice vodi bilogorskim brežuljcima prema Subotici i Rasinji.

Što će tamo raditi, najavila nam je članica HPD-a “Bilo” Vesna Sokolić.

Imat ćemo planinarsko druženje uz kestene i ples uz muziku. Imamo i popularnu tombolu, kao i besplatne kolače koje su pripremile naše članice. Okrijepa je iz vlastitog ruksaka, prema tome – tko si je što donio, a možemo nešto ispeći i na roštilju. Uglavnom, bit će veselo i zabavno, a može se steći i okus pravog planinarenja jer idemo pješice od vlaka. Šuma je prekrasna, prelijepo je kod kućice “Rudi Jurić”.

Planinari će, naravno, do mjesta održavanja ići pješice. U 8 sati ujutro okupit će se na koprivničkom Željezničkom kolodvoru te vlakom, koji polazi u 8:33, doputovati u Suboticu Podravsku, do početne točke (KT 1) Koprivničkog planinarskog puta. Potom će sat i pol pješačiti šumskim stazama – i usput brati kestene – do kuće “Rudi Jurić”, gdje će se održati sama manifestacija, s očekivanim početkom oko 10 sati. Nakon što se kesteni podruže s vatrom i gladnim planinarima, a planinari jedni s drugima, oko 15 sati slijedi dvosatna šetnja do Crne gore (KT 2 Koprivničkog planinarskog puta) te odatle 45 minuta do Koprivnice. Druga grupa vratit će se istim putem prema Subotici Podravskoj.

Naravno, tko nije u mogućnosti ili ne želi hodati, može doći i automobilom – poručuju Bilovci.

zatvori