Četvrtak, 25. travnja 2024.

Kapitalne županijske investicije u školstvo šire se na Koprivnički Ivanec i Sveti Ivan Žabno

Koprivničko-križevački dožupan Ivan Pal ugostio je jučer u Nemčićevoj čelnike Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.

Riječ je o novoj upravi koju je Agenciji CEI – koja je nadležna za projekte javno-privatnog parnterstva, nedavno imenovala Vlada, a na čelu joj je Boris Draženović. Prema riječima dožupana Pala, s novom upravom došlo je do znatnih pomaka kad govorimo o županijskom projektu JPP-a preko kojega se planira realizirati gradnja Obrtničke škole u Koprivnici.

Prvi puta smo osjetili da je Agencija zainteresirana za taj projekt jer – to sam i više puta rekao u javnosti, imamo osjećaj da je naš projekt u vrlo visokoj fazi pripremljenosti. Prilično je velik, oko 150 milijuna kuna, možda i malo više. To je najpripremljeniji i najveći projekt kojega oni ovog časa imaju u svojim rukama i naravno da su zainteresirani da ga što više poguramo.

Dožupan Pal je najavio i da će župan predložiti županijskoj skupštini da se projekt proširi izgradnjom škole u Koprivničkom Ivancu te školske dvorane u Svetom Ivanu Žabnu čime bi se zaokružio veliki investicijski ciklus u županijsko školstvo. Prema riječima dožupana Pala, čini se da CEI nema ništa protiv:

Za njih je to vrlo prihvatljivo. Oni su itekako zainteresirani. Naravno, naša županijska skupština će na svom sljedećem zasjedanju morati donijeti takvu odluku, u što uopće ne sumnjam. Potom će uslijediti sljedeći koraci od kojih je prvi objedinjavanje dokumentacije. Jučer smo dobili njihova čvrsta uvjeravanja da će nas voditi kroz taj projekt, ne zato što vole našu županiju već zato što je to velika investicija koja otvara nova radna mjesta. Što se države tiče, ona ima novac za to koji stoji i ne realizira se. Stoga vjerujem da postoji zajednički interes svih u ovom društvu da taj projekt izguramo.

Dožupan Pal je izrazio zadovoljstvo najavama nove uprave CEI-a jer je bivša svojim nedjelovanjem uzrokovala dojam u Nemčićevoj da se projekt namjerno opstruira. Županijska skupština bi trebala zasjedati 26. studenoga. Predviđeno je da će već tada donijeti proračun za iduću godinu te odluku o proširenju županijskog programa izgradnje kapitalnih projekata po principu javno privatnog partnerstva. Obzirom da je aktualni jednoglasno prihvaćen, za očekivati je da će i njegovo proširenje dobiti jedinstvenu potporu svih vijećnika iz vladajućeg i oporbenog bloka.

zatvori