Utorak, 23. travnja 2024.

Jakšić: U Koprivnici više nema bojazni od izlijevanja potoka

Radovi na potoku urodili su plodom, izjavio je zamjenik koprivničke gradonačelnice Mišel Jakšić prilikom obilaska nedavno završenih zahvata na sanaciji korita i nasipa potoka Koprivnice, odnosno Bistre kako ga zovu Hrvatske vode.

Zajedno s generalnim direktorom Hrvatskih voda Ivicom Plišićem i direktorom Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Leonardom Sekovanićem, dogradonačelnik Jakšić zaključio je kako je bojazan od poplava zasad uklonjena.

Ono što nas posebno veseli je da nam je u ova tri dana palo skoro 130 litara vode što je jako, jako puno i da nakon dugo vremena nemamo u Koprivnici crnih točaka, nemamo u Koprivnici bojazni od izlijevanja potoka. To je velika pobjeda koju smo zajedno ostvarili jer u svemu tome nam uvijek mora biti primarno da štitimo imovinu naših sugrađana i one resurse koje u gradu imamo.

Leonard Sekovanić, Ivica Plišić i Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.
Leonard Sekovanić, Ivica Plišić i Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

Obavljenim poslom zadovoljni su i u Hrvatskim vodama, rekao je direktor Plišić:

Vidimo da je u ova posljednja tri dana palo jako puno kiše i možemo iza nas vidjeti da u vodotoku Bistra imamo jako malo vode. To je plod aktivnosti koje smo napravili u posljednje vrijeme.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Dodao je i kako se ne može reći da u Koprivnici više nikad neće biti poplava, budući da su uvijek moguće ekstremne vremenske nepogode, ali visoka voda koja je lani tekla koprivničkim ulicama više se ne bi trebala ponoviti. Recimo za kraj kako su Hrvatske vode u sanaciju potoka Koprivnica uložile oko 1,200.000 kuna, a zajedno s ulaganjima Grada Koprivnice u obranu od poplava cijeli iznos penje se na oko dva i pol milijuna kuna.

GORAN ŠAFAREK: Ovo je samo flaster

Poznati koprivnički biolog Goran Šafarek još od prošlogodišnjih poplava upozorava kako glavni problem leži u tome što se potoku ne dopušta prirodno razlijevanje izvan grada.

Ove mjere su, možemo reći, samo flaster na ranu jer se ne rješava temeljni uzrok, a to su prevelike regulacije uzvodno od Koprivnice. Jednom kad se voda skupi tu u koritu, ono se može samo malo proširiti, malo se podignuti nasip, a zapravo ta voda nastaje kilometrima uzvodno. Jedan od glavnih razloga je što je potok Koprivnica oko Sokolovca previše reguliran; voda, koja se uvijek slijevala pomalo, tamo je regulirana. Znači tamo nisu dali da se razlije, međutim voda kad dolazi se nakuplja se, nakuplja se i onda se previše razlije. Sad se rade, nažalost, neke umjetne retencije koje opet koštaju i tako dalje.

Goran Šafarek. Snimio Marko Posavec.
Goran Šafarek. Snimio Marko Posavec.

Šafarek dodaje kako i Europa poplave rješava na suprotan način od Hrvatske.

Europa dopušta rijekama malo više prostora, da se pomalo razlijeva, ne u naseljima nego prije prirodnim putem. Konačno Njemačka u svom budžetu obrana od poplava, pola budžeta ide u ekološke mjere, znači revitalizacije rijeka. Mi u hrvatskoj nažalost idemo suprotno, stiskamo rijeke u uska korita i one se više nemaju gdje razliti.

zatvori