Petak, 26. travnja 2024.

FUNK-ova tribina: Kakva je budućnost kulturnog centra u Kampusu?

Kako stvoriti javne prostore po mjeri građana bila je tema tribine održane proteklog petka u koprivničkom Kulturno-kreativnom centru Pixel.

Domaćin javne rasprave bio je koprivnički Forum udruga nezavisne kulture – FUNK koji okuplja udruge MAmuze, RockLive, Koprivu i Pod galgama. O svojim iskustvima s preuzimanjem, osnivanjem i uređenjem prostora za kulturne, umjetničke i druge potrebe govorili su Miranda Veljačić (Platforma 9,81), Sebastijan Brunec Milivoj Kuhar (Platforma za Društveni centar Čakovec), Zrinka Šajn (Centar za mlade grada Varaždina), dok je koprivničku situaciju predstavio Denis Košćak (FUNK).

Predstavnici koprivničkih udruga tako su štošta naučili o borbi za javne prostore, o tome kako bi jedan kulturni centar trebao izgledati i koliko je zapravo truda potrebno da se jedna takva ustanova nezavisne kulture digne na vlastite noge.

Denis Košćak i Andreja Salajec iz FUNK-a. Snimio Marko Posavec.
Denis Košćak i Andreja Salajec iz FUNK-a. Snimio Marko Posavec.

Koliko je ova tema u Koprivnici aktualna, svjedoči i primjer zgrade FUNK-a u Kampusu koju je Grad Koprivnica udrugama dao na korištenje, a Forum ju želi pretvoriti u punokrvni kulturni centar. Pregovori s Gradskom upravom su u tijeku,  Kakva je trenutno situacija rekla nam je Andreja Salajec iz udruge MAmuze, članice FUNK-a.

Mi smo započeli dijalog s Gradom i Kampusom u vezi korištenja zgrade u bivšoj koprivničkoj vojarni od strane Foruma udruga. Zgrada je u relativno dobrom stanju pa smo uspjeli već ove godine održati tamo neke programe (Funk day, Street art festival, Rocklive). Na tribini se dosta raspravljalo o zagovaračkim politikama, kao i o problemima na koje inicijative slične našoj nailaze. Zaključeno je da je nužno međusobno se povezivati, kako u zagovaranju pronalaženje uspješnog modela za društveno-kulturne centre ne samo na lokalnoj već i na državnoj razini, tako i programski.

Zgrada FUNK-a u Kampusu.
Zgrada FUNK-a u Kampusu.

Upravo ova tribina bila je prvi FUNK-ov korak u tom smjeru, istaknula je Andreja, te su predstavnici koprivničkih udruga na njoj dobili vrlo korisne preporuke o tome kojim organizacijama se obratiti za savjetovanje, kao i na koje bi nadolazeće natječaje trebali aplicirati. Uz tribinu, postavljena je i prigodna izložba pod nazivom “Izgradi platformu”.

Što se tiče same zgrade, direktor gradske tvrtke Kampus d.o.o. Igor Bajalica Dravi info je rekao kako projekt kulturnog centra ima apsolutnu podršku Kampusa koji će preuzeti ulogu glavnog investitora. Okvirni idejni prijedlog već je izrađen, a projekt će aplicirati i na sufinanciranje iz europskih fondova i to vjerojatno na proljeće. Nakon što centar bude formiran, bit će dan Forumu udruga na korištenje uz mjesečnu naknadu.

Javna rasprava održana je u okviru projekta Društveni centri – javni prostori građana, kojeg u sklopu Clubture mreže, provode partnerske organizacije Centar Za Mlade – CeZaM, Autonomni centar – ACT, Centar za mlade Grada Varaždina, Platforma 9,81 i Forum udruga nezavisne kulture – FUNK. Izložbu su realizirali Platforma 9,81, Multimedijalni kulturni centar Split, Platforma Doma mladih i partneri: ARL, KAoperativa, Molekula, POGON, SU Rojc i Autonomni centar – ACT u ime Inicijative 1729/2. Javna rasprava i izložba organizirani su u suorganizciji s članovima Programa regionalnog razvoja civilnoga društva (Program JAKO).

zatvori