Srijeda, 27. ožujka 2024.

Nadica Ivančan iz Molvi naj je žena iz ruralnih područja

Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije održan je u subotu u Goli.

U organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova održan je petu godinu za radom, a ove godine se sa svojim proizvodima, različitim ručnim radovima vlastite izrade i etno-predmetima predstavilo 11 podravsko-prigorskih žena.

Želja Povjerenstva kao organizatora bila je pokazati različitost života žena u ruralnim područjima, a kako su zadovoljni ovogodišnjim Festivalom pitali smo predsjednicu Vericu Rupčić.

Kak smo zadovoljni, pa zadovoljni smo jako. Mogu reći da je sve lijepo prošlo, da je sve na određeni način to bio spektakl. Spektakl bogatstva, različitosti, silnog mara i svega onoga što naše vrijedne žene radi i predstavljaju.

Za najženu izabrana je Nadica Ivančan iz Molvi, prva pratilja je Ivančica Kučanda iz Novigrada Podravskog, dok je lenta druge pratilje pripala Marini Picig iz Potoka Kalničkog u općini Kalnik. Verica Rupčić istaknula je da su sve žene pobjednice i da predstavljaju tisuće žena diljem županije, kojima je uputila poziv da se uključe idućih godina.

Sve žene su za nas najbolje i sve su za nas pobjednice. Kroz poklone i priznanja sve su na detalj jednake, jedina razlika je da prve tri dobivaju lente i obaveze za sljedeću godinu.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa sudjelovali su polaznici dječjeg vrtića “Zvončić” te članovi KUD-a Ždala i udruge “Prekodravski zvon” iz Gole, a Festival su uveličali veleposlanik Ukrajine Oleksandr Levchenko, savjetnik za pravna pitanja u Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Nebojša Paunović te županijski, gradski i općinski dužnosnici.

Spomenimo na kraju kako je u projektu do sada sudjelovala 61 žena, a značaj i vrijednost je prepoznata i u okviru EU, pa je Festival žena uvršten u kalendar događanja Odjela za ruralni razvoj u Europskoj komisiji.

Fotografije ustupio djurdjevac.eu.

zatvori