Četvrtak, 18. travnja 2024.

Dožupan i gradonačelnica složni: Službe na čelu s Gradskim stožerom odlično se nose s migrantskom krizom

Na sprovođenju migranata preko dravskoga mosta do državne granice angažirani su brojni profesionalci i volonteri – uz pripadnike Državne uprave za zaštitu i spašavanje i policije, vatrogasaca – profesionalnih i dobrovoljnih, preko djelatnika zdravstvenih službi i Crvenog križa te drugih volontera.

Prema zadnjim podacima, samo su vatrogasci na zbrinjavanju migranata odradili oko 2.300 radnih sati čemu treba dodati i više od 2.000 radnih volonterskih sati u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica. Za sad su na zbrinjavanju migranata najviše angažirane službe s područja Grada Koprivnice, što je s obzirom na organizaciju i kapacitete logično. Rekao je to načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Koprivničko-križevačke županije, dožupan Ivan Pal:

Mnogo toga bi nam bilo problem da nema Koprivnice. Moram reći da je suradnja koprivničkog Gradskog i županijskog Stožera jako dobra, u svim dosadašnjim situacijama, osobito sada. Ponovo koristim priliku da se zahvalim gradskom stožeru, ali i njegovom čelniku, dogradonačelniku Mišelu Jakšiću. Mi smo ovih dana stalno u komunikaciji i mnogo toga bi nam bio velik problem da se u cijelu situaciju nije uključio Stožer za zaštitu i spašavanje grada Koprivnice.

Pohvalama se pridružila i gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak, spomenuvši posebno policiju, vatrogasce, Crveni križ, zdravstvene djelatnike, ostale građane Koprivnice te dio gradskih vijećnika, dio zaposlenika Gradske uprave i zamjenika Mišela Jakšića:

Ovdje moram, i nije patetično, iskazati zahvalnost mom zamjeniku koji je otpratio svaki vlak, na brzoj organizaciji – jer smo se odmah – nakon samo dva dana kad smo vidjeli da će to potrajati, organizirali. Moram svom zamjeniku zahvaliti na jednoj dobroj organizacijskoj sposobnosti i na nečemu što drugi gradovi mogu samo sanjati. On je na čelu takozvane civilne zaštite, ali ovo s migrantima nije bila obveza koju je morao odraditi.

Gradonačelnica Koprivnice očekuje da će problem s migrantima rješavati Europska unija, osobito na području Grčke i Turske.

zatvori