Srijeda, 24. travnja 2024.

Crveni križ osposobio 138 učitelja i nastavnika za pružanje prve pomoći učenicima

Tekst: Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica od početka rujna provodi edukaciju prve pomoći te osposobljavanje odgojno-obrazovnih radnika za pružanje prve pomoći učenicima sa zdravstvenim teškoćama.

Cilj ove edukacije je da nastavnici usvoje osnovna znanja o bolestima i određenim stanjima kako bi mogli prepoznati promjene u ponašanju učenika i pojavu prvih simptoma te sa usvojenim vještinama staloženo i bez panike pružiti adekvatnu prvu pomoć i tako spriječiti daljnje komplikacije, a u iznimnim situacijama, spasiti život. Usvojenim vještinama odgojno-obrazovni radnici stječu određenu sigurnost kod pomaganja učenicima, nauče kontrolirati paniku i bolje se nose sa stresnom situacijom koja često sprječava pravovremenu reakciju.

Edukaciju prve pomoći provode dva licencirana liječnika, predavači prve pomoći u Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica, a to su dr. Dragutin Šnajdar i dr. Dražen Curman. Škole u kojima je do sada provedena edukacija su Osnovna škola „Đuro Ester“, Osnovna škola Koprivnički Ivanec, Osnovna škola Koprivnički Bregi, Osnovna škola „Antun Nemčić Gostovinski“ i COOR Podravsko sunce, a educirano je ukupno 138 odgojno-obrazovnih radnika. Do kraja ove kalendarske godine i u idućoj kalendarskoj godini edukacija će se provesti i u ostalim matičnim školama na području djelovanja GD CK Koprivnica (Grad Koprivnica i 11 općina).

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, temeljem Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima, ponudilo je svim školama na području svojeg djelovanja provođenje edukacije prve pomoći te osposobljavanja odgojno-obrazovnih radnika za pružanje prve pomoći učenicima sa zdravstvenim teškoćama te je osiguralo sredstva za provođenje edukacije.

Program edukacije osmislio je Hrvatski Crveni križ te je za provođenje dobio pozitivno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, sukladno čemu ga provodi GD CK Koprivnica.

zatvori