Četvrtak, 18. travnja 2024.

Koprivničkoj bolnici uručena titula “Bolnica prijatelj djece”

Koprivničkoj Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” uručen je naslov “Bolnica prijatelj djece”.

Koordinacijski odbor akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici” odluku o dodjeli ove laskave titule donio je na temelju uvida prosudbene komisije, rezultata anketa i završnog izvješća Komisije koja je zaključila da koprivnička Pedijatrija zadovoljava sve programske zahtjeve za proglašenje Bolnice prijatelja djece. O čemu je konkretno riječ, Dravi info je pojasnila šefica pedijatrijskog odjela, dr. Maja Toth Mršić.

Cilj ove akcije, i ono što smo mi njome željeli postići, jest da humaniziramo bolničko liječenje djece i da ostvarimo jednu suvremenu svjetsku ideju o liječenju djece.

To je prvenstveno postignuto dvjema mjerama, kaže Toth Mršić:

Prvo što smo napravili – produžili smo vrijeme posjeta bolesnoj djeci. Više nema onih strogih pravila da se u posjet bolesnoj djeci može doći samo od 15 do 17 sati, već je to stvarno gotovo cjelodnevni boravak uz djecu. Osim toga, humanizirali smo se u tom smislu da imamo mogućnost smještaja roditelja 24 sata, u takozvanim našim apartmanima tako da smo napravili velike korake i nadam se tako smanjili one žalosne trenutke i tugu kad djeca moraju ostati u bolnici.

Za to je trebalo posebno educirati osoblje pedijatrije kako bi s djecom pacijentima ostvarili što neposredniji prijateljski odnos, kaže njihova šefica te podsjeća da je Pedijatrija koprivničke bolnice posljednjih godina uređena i oslikana na djeci prihvatljiv i blizak način, pa je zahvaljujući umjetnicima i Obrtničkoj školi prvi kontakt i boravak u pedijatriji djeci ipak lakši. U bolnicu se primaju samo ona djeca kod koje je liječenje nemoguće primijeniti na neki drugi način. Osim toga, boravak djece u bolnici sveden je na ispod pet dana, a uveden je pojam dnevne bolnice, što znači da djeca, kad je god to moguće, u bolnici provode samo po nekoliko sati dnevno.

Sve je to postignuto u skučenim uvjetima stare pedijatrije, pa je za očekivati da će u novoj, čiji početak gradnje se uskoro očekuje, biti još i bolje.

zatvori