Subota, 20. travnja 2024.

Županijski SDP vladajućima u Županiji: Promijenite svoj stav!

Početak nove školske godine pravo je vrijeme da se sumira što je lokalna zajednica učinila da poboljša obrazovni proces, smatraju u SDP-u Koprivničko-križevačke županije.

Predsjednik Milivoj Androlić podsjetio je da su još prije dvije godine predlagali da Županija financira ili sufinancira udžbenike, no njihov prijedlog nije prihvaćen uz obrazloženje da Županija svojim novcem financira izgradnju škola i sportskih dvorana te prijevoz učenika. – I druge županije sve to financiraju pa su ipak našle novac i za udžbenike – ističe Androlić te zaključuje:

Radi se, očito, o iskristaliziranom političkom stavu HDZ-a i HSS-a, odnosno njihovih županijskih čelnika, da to stanovnicima ove županije nije potrebno. Smatramo da je taj stav pogrešan i pozivamo čelnike HSS-a i HDZ-a da ga u što kraćem vremenu promijene, da sljedeće školske godine nismo u istoj situaciji da jedino građani Koprivničko-križevačke osnovne škole, tamo gdje je osnivač škole Županija, ne dobiju nikakav oblik pomoći.

Podravsko-prigorski SDP predlaže i da se u školama organizira produljeni boravak za učenike, osobito one najmlađe, čime bi se organizirala stručna briga o toj djeci nakon završetka nastave, a do dolaska njihovih roditelja s posla. Temelj za takav program Županija je već postavila u Strateškom planu razvoja socijalnih usluga iz 2010. godine, no dalje se od toga nije maklo, ističe Androlić te predlaže i da se osmisle programi i nađe novac za financiranje izvannastavnih aktivnosti što bi dodatno poboljšalo kvalitetu slobodnog vremena i skrbi o najmlađima.

A članica Savjeta za socijalnu politiku podravsko-prigorskog SDP-a dr. Mirna Zagrajski – Brkić predlaže da Županija stvori uvjete za razvoj palijativne skrbi. U koprivničkoj bolnici u tijeku je ugovaranje s HZZO-om palijativnih postelja, no za to je potrebna suradnja i s ostalim čimbenicima na županijskom nivou, poput Doma zdravlja.

Prije godinu dana na Savjetu za zdravlje naše županije predstavljena je procjena potreba palijativne skrbi u našoj županiji, koju je izradio županijski Zavod za javno zdravstvo, no i dalje ne postoji strateški dokument niti budžetiranje u svrhu razvoja palijativne skrbi naše županije.

Na upit zašto bi novac za poboljšanje kvalitete života Podravaca i Prigoraca trebala osigurati Županija, a ne primjerice država, u SDP-u odgovaraju da smatraju da Županija svojim prihodima to može doseći. Ako pak ne, novac se može osigurati iz Socijalnog fonda EU, samo u županiji treba osmisliti programe za njegovo povlačenje, zaključuje Androlić te kaže da njegova stranka poziva sve, pa i Grad Koprivnicu, da na području svoje odgovornosti organizira predložene programe.

zatvori