Srijeda, 27. ožujka 2024.

Župan Koren: Na zlonamjerne insinuacije i napise odgovorit ćemo tužbama

U sjedištu Koprivničko-križevačke županije jutros je održan redovni susret županijskih čelnika i lokalnih novinara.

Iako je župan Darko Koren najavio da se ne žele braniti, najveći dio presice bio je iskorišten kako bi se odgovorilo na uglavnom oporbene kritike funkconiranja župana i njegovih suradnika. A njih je u posljednje vrijeme bilo mnogo i prešli su mjeru bontona, ne samo političkog, kaže župan Koren te zaključuje:

Imam dojam da, kad me već nisu uspjeli uhapsiti, na sve moguće načine nastoje obezvrijediti i oblatiti ono što mi radimo i što ja radim.

Nakon što je odbačena anonimna prijava zbog koje je župan Koren bio predmetom USKOK-ove istrage, uslijedile su presice i priopćenja oporbenih političkih stranaka predvođenih SDP-om i nezavisnih političara poput đurđevačkog gradonačenika Željka Lackovića, koji su u javnost iznijeli niz insinuacija na račun odluke o sufinanciranju smještaja starijih osoba u domove, o čemu je u javnosti govorio SDP-ov županijski vijećnik Tomislav Babić.

To je zaista jedan bezobrazluk na koji je način on to iznio. Ja i moj zamjenik Pal stojimo kod toga da ćemo ga najvjerojatnije tužiti jer to su takve nebuloze i uvrede na naš račun da čovjek preko toga ne može prijeći.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Županija će, kaže župan Koren, morati odgovoriti i na kontinuirane zlonamjerne napise u pojedinim medijima. Za konkretan primjer navodi napise o izgradnji škole u Cirkveni ili pak zapošljavanju u Županiji, objavljene u lokalnom tjedniku Podravskom listu.

Tome neću dodati neke kolumne koje se stvarno bave sa mnom. To je jedan bezobrazluk i ja tu više šutjeti neću. Mi ćemo tužiti za ove neistine koje su ovdje objavljene, zlonamjerne insinuacije koje štete Županiji, ne meni osobno. Županiji. To je isključivo nanesena uvreda instituciji koja se zove Županija.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Osvrnuvši se na napise i društveno aktualne teme koje su posljednjih tjedana zaokupljale ovdašnju javnost, župan Koren je pojasnio i zašto se nije pojavio na koprivničkoj turističkoj manifestaciji, Renesansnom festivalu. Odavši javno priznanje autoru manifestacije Renatu Labazanu, Koren je rekao:

Istina, nisam došao. Nisam došao iz nekoliko razloga, a jedan je – mogao sam doći, mogao sam si sve druge obaveze podrediti tome, ali jednostavno nisam htio doći jer sam uvrijeđen tretmanom i načinom na koji su se odnosili prema meni i mojim suradnicima prilikom prijašnjih takvih događanja.

Za primjer je naveo prijašnje koprivničke manifestacije, poglavito Podravske motive, kada za njega i njegove suradnike, kako je rekao, nije bilo mjesta uz “svečane” uzvanike i nisu od strane organizatora bili javno pozdravljeni, iako predstavljaju Županiju.

U svom obraćanju javnosti, podravsko-prigorski župan rekao je i da će Županija, usprkos financijskoj stabilnosti i kontinuitetu, do kraja godine ipak zabilježiti smanjenje prihoda od rudarske rente. Stoga će trebati redefinirati planirane programe, pri čemu realizacija kapitalnih projekata u vrijednosti 37 milijuna kuna i funkcioniranje školstva ne smije doći u pitanje.

zatvori