Četvrtak, 25. travnja 2024.

Za braniteljski spomenik srušena samo četiri trula stabla

Rušenjem starih i natrulih stabala, njih samo četiri, počele su pripreme za uređenje Florijanskog trga u Koprivnici.

Od pročelnice za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Maje Ištvan Krapinec doznajemo da nije zabilježeno ni jedno negodovanje ili kakva građanska inicijativa koja bi usporila ili zaustavila te radove. Vjeruje da je razlog tomu što je Gradska uprava u pripremi ishodila svu potrebnu dokumentaciju i dozvole, pa i za rušenje stabala:

Moram reći da smo i za potrebe uklanjanja stabala naručili izradu konzervatorskog elaborata. Da imamo izrađen elaborat zdravstvenog pregleda i orezivanja stabala. Poštivane su sve procedure. Uklanjaju se samo trula, dotrajala stabla koja bi i inače morali uklonili jer predstavljaju opasnost.

Ištvan Krapinec kaže da će biti uklonjeno još nešto nižeg raslinja, a svi prostori koji neće biti pretvoreni u staze, bit će zatravnjeni. Osim na maketama i gradskom webu, građani i na licu mjesta mogu vidjeti što se radi i kako će u konačnici taj prostor izgledati.

Možemo reći da smo maksimalno vodili brigu zaista o uređenju ovog prostora i da sačuvamo svako stablo koje se može sačuvati. Osim toga, naši su građani uvijek dobri hajmo to tako reći – nadzorni inženjeri. Uvijek mogu vidjeti što se konkretno tamo radi. Do sada zaista nismo imali ni jednu primjedbu.

Za podsjetiti je da su na Florijanskom trgu počeli radovi prve faze uređenja ovog prostora u strogom centru Koprivnice. Završit će za oko mjesec dana postavljenjam spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata, kojega je autor Alem Korkut doradio izmjenama koje su predložile mahom stradalničke udruge.

Pripremni radovi s uređenjem okoliša, postavljanjem ambijentalne rasvjete, odvodnje i kanalizacije koštat će 626.000 kuna što plaća sam Grad iz svog proračuna. Izrada i postavljanje samog spomenika izvedenog u bronci koštat će dodatnih 950.000 kuna, a novac su osigurali Ministarstvo branitelja i Grad Koprivnica čemu treba dodati i novac od spomeničke rente.

Umjesto do srijede, do Dana koprivnčkih branitelja, spomenik na Florijanskom trgu trebao bi biti gotov do kraja listopada.

zatvori