Utorak, 19. ožujka 2024.

Vladimir Jakopanec predstavio zbirku priča

Tekst: Nada Zlatar Lukavski

U gradskoj Knjižnici i čitaonici “Fran Galović”, u Koprivnici, na Stručno-znanstvenom odjelu, 9. rujna bila je predstavljena publici zanimljiva zbirka priča pisca i autora Vladimira Jakopanca pod nazivom “Omara”.

Omara je zbirka od 13 priča koje su nastajale u razdoblju od 25 godina, a objavljena je u nakladničkoj kući Redak iz Splita.

Zanimljiv autor i pripovjedač uljepšao je večer publici koja ga je s oduševljenjem i zanimanjem pozorno slušala te postavljala mnoga pitanja. Kako i ne bi, kada se rijetko može susresti takav gost s prekooceanskom putovnicom.

Voditelj programa bio je koprivnički novinar Jovo Rojčević, dok su program upotpunili muzičkim nastupom poznati koprivnički par, Bemian duet, te Ana Jakopanec koja je kazivala citate iz Vladimirove knjige.

Izvor: Knjižnica i čitaonica "Fran Galović"
Izvor: Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”

Iz osvrta na književni opus Omorine, Mate Bašić ističe: “Sami naslovi pojedinih pripovijetki već unaprijed ukazuju na psihološko-medicinske aspekte socio-konteksta u koji autor smješta svoje junake, njihove pripovijesti i ispovijedi”. Omorina je izuzetno djelo koje nužno na čitatelja ostavlja dojam teške životne omorine, no to istodobno nimalo ne umanjuje užitak u čitanju.

Vladimir Jakopanec živi u Melbourneu u Australiji. Rođen je u Voći, u srcu Hrvatskog zagorja, a odrastao u Koprivnici, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu engleski jezik i književnost, te studirao na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, teologiju i filozofiju. Prema vlastitom kazivanju, uzeo je ono najbolje od Zagorja i Podravine. Do sada su mu objavljene dvije zbirke pjesama i roman „U zamci Nefretitis“ koji je već predstavljen koprivničkoj publici. Povremeno piše za hrvatski tisak u Australiji, te je dugogodišnji urednik i voditelj hrvatskog programa na 3MDR radiju u Melbourneu.

Tekst: Nada Zlatar Lukavski

zatvori