Nedjelja, 14. kolovoza 2022.
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan

Vežite se: Policija od sutra provjerava znate li čemu služi pojas

Prenosimo obavijest PU koprivničko-križevačke.

Tijekom osam mjeseci ove godine, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke, zabilježeno je 377 prometnih nesreća, od čega šest prometnih nesreća s poginulim osobama, 159 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 212 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U ovim prometnim nesrećama stradalo je 240 osoba pri čemu je osam osoba smrtno stradalo, 47 osoba je teško ozlijeđeno, dok je 185 osoba lakše ozlijeđeno. Sigurnosni pojas nije koristilo 30 % teško ozlijeđenih osoba, te 21 % lakše ozlijeđenih osoba.

Od četvero djece starosti do 10 godina koji su kao putnici lakše ozlijeđeni u osobnim automobilima niti jedno dijete nije bilo vezano sigurnosnim pojasom niti smješteno u dječjoj sjedalici.

Policijski službenici su tijekom osam mjeseci ove godine, u nadzoru prometa sankcionirali 897 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Kako nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepravilan prijevoz djece u vozilima pridonosi stradavanja osoba u prometnim nesrećama, ali i zbog poboljšanja stanja sigurnosti, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, od 7. do 13. rujna provodit će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora, policijski službenici će vršiti nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva od strane svih osoba u vozilima i nadzor pravilnog prijevoza djece u vozilima.

Podsjećamo da su sve osobe u motornom vozilu (vozač, suvozač i svi putnici) dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojaseve.

Napominjemo da se djeca niža od 150 cm u vozilima ne smiju prevoziti ukoliko nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koji trebaju biti pričvršćeni u vozilu sukladno uputi proizvođača. Djeca u sigurnosnim sjedalicama/postolju trebaju biti vezana sigurnosnim pojasom sjedalice ili vozila.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa, policijski službenici sankcionirati će i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.