Petak, 29. ožujka 2024.

Vežite se: Policija od sutra provjerava znate li čemu služi pojas

Prenosimo obavijest PU koprivničko-križevačke.

Tijekom osam mjeseci ove godine, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke, zabilježeno je 377 prometnih nesreća, od čega šest prometnih nesreća s poginulim osobama, 159 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 212 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U ovim prometnim nesrećama stradalo je 240 osoba pri čemu je osam osoba smrtno stradalo, 47 osoba je teško ozlijeđeno, dok je 185 osoba lakše ozlijeđeno. Sigurnosni pojas nije koristilo 30 % teško ozlijeđenih osoba, te 21 % lakše ozlijeđenih osoba.

Od četvero djece starosti do 10 godina koji su kao putnici lakše ozlijeđeni u osobnim automobilima niti jedno dijete nije bilo vezano sigurnosnim pojasom niti smješteno u dječjoj sjedalici.

Policijski službenici su tijekom osam mjeseci ove godine, u nadzoru prometa sankcionirali 897 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Kako nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepravilan prijevoz djece u vozilima pridonosi stradavanja osoba u prometnim nesrećama, ali i zbog poboljšanja stanja sigurnosti, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, od 7. do 13. rujna provodit će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora, policijski službenici će vršiti nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva od strane svih osoba u vozilima i nadzor pravilnog prijevoza djece u vozilima.

Podsjećamo da su sve osobe u motornom vozilu (vozač, suvozač i svi putnici) dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojaseve.

Napominjemo da se djeca niža od 150 cm u vozilima ne smiju prevoziti ukoliko nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koji trebaju biti pričvršćeni u vozilu sukladno uputi proizvođača. Djeca u sigurnosnim sjedalicama/postolju trebaju biti vezana sigurnosnim pojasom sjedalice ili vozila.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa, policijski službenici sankcionirati će i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.

zatvori