Srijeda, 27. ožujka 2024.

Vandalizam u Reki: Nepoznati lopovi uništili sadnicu Gupčeve lipe

U Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski revoltirani su vandalizmom kojemu je bila izvrgnuta njihova Područna škola u prigradskom naselju Reka.

Ravnateljica Gordana Gazdić Buhanec rekla je Radio Dravi da su prošloga tjedna bili na meti lopova.

Radilo se o vandalizmu. Zasad nepoznati počinitelji došli su uzeti oluke, skinuli su dijelove s klima-uređaja pri čemu su vandalski, mučki uništili lipu. Lipa je čipirana, ne može se otuđiti, a da se ne zna gdje je pa su prerezali tri gurtne koje su Komunalčevi radnici stavili oko nje i samu su sadnicu prerezali skroz kod zemlje.

Riječ je o sadnici više stotina godina stare Gupčeve lipe, točnije njenom klonu koji je čipiran i jedini je živi hrvatski suvenir, podsjetila je Gazdić Buhanec te istakla njenu važnost.

Ona je jako važna, to je jedini hrvatski živi suvenir. Posadili smo je kao dio budućeg arboretumića oko škole u Reki, u Tjednu botaničkih vrtova i u Danu očaranosti biljkama. Dakle, puno znači djeci za edukaciju i razvoj hortikulture, a važna je i za hrvatsku povijest jer uzgojem ove sadnice njegujemo ne samo hortikulturu već čuvamo i hrvatsku tradiciju.

Partneri škole iz Komunalca pokušat će uzgojiti novu sadnicu, točnije Nataša Njegovec je već obavila kalemljenje pa preostaje samo čekati i vidjeti hoće li Gupčeva lipa u Reki preživjeti ovaj vandalizam. Inače, u školi kažu da su oštećeni za oko pet tisuća kuna, od kojih samo sadnica lipe vrijedi tisuću.

zatvori