Četvrtak, 25. travnja 2024.

U kolovozu manje kaznenih djela, ali više prometnih nesreća

Stanje sigurnosti u kolovozu obilježio je kontinuirani pad broja kaznenih djela, ali prometna statistika izrazito je nepovoljna, izvijestila je danas Policijska uprava koprivničko-križevačka.

Glasnogovornik Policijske uprave Dražen Laljek stanje tijekom proteklog mjeseca ocijenio je ovako:

Ako bismo željeli ukratko ocijeniti stanje sigurnosti u kolovozu, rekli bismo da je zabilježen pad broja kaznenih djela i prekršaja narušavanja javnog reda i mira, ali, nažalost, suprotna je tendencija u dijelu stanja sigurnosti cestovnog prometa gdje smo zabilježili veći broj prometnih nesreća, čak i najveći ove godine na mjesečnoj razini.

Što se tiče kriminaliteta, u kolovozu je zabilježeno ukupno 85 kaznenih djela za koja je kazneno prijavljeno 39 osoba. Ukupna razriješenost iznosi 68,2%, a ukupna materijalna šteta oko 493.350 kuna. Od toga, 37 kriminalnih činova dogodilo se na području Policijske postaje Koprivnica, 13 Đurđevac i 35 Križevci. Na godišnjoj razini vidljiv je pad broja kaznenih djela od 14,6%, a najpovoljnija je statistika zlouporabe droga – na godišnjoj razini takvih je kaznenih djela čak 50% manje.

Popravila se i statistika otkrivačke djelatnosti PU, zahvaljujući razriješenju niza provala u vikendice na križevačkom i bjelovarskom području. Ukupno je razriješeno 30 kaznenih djela iz ranijih razdoblja.

Prometna statistika prilično je crna. U osmome mjesecu dogodilo se ukupno 59 prometnih nesreća u kojima su tri osobe smrtno stradale, šest osoba je teže i 26 osoba lakše ozlijeđeno. Vrijedi istaknuti da je lani na cestama život izgubilo ukupno sedam osoba, dok smo ove godine već u kolovozu prebacili tu brojku, nažalost povećanu ovoga mjeseca. Dvanaest posto svih sudionika prometnih nesreća bilo je pod utjecajem alkohola, a recimo i kako je policija ukupno evidentirala 1.046 prometnih prekršaja.

Što se tiče uzroka događanja prometnih nesreća, statistika se tu malo promijenila, rekao je Laljek.

Uobičajeno, bočni sudari i slijetanja vozila s ceste najčešći su uzroci prometnih nesreća, premda valja primijetiti da su bočni sudari vozila u značajnom porastu, kao i oduzimanje prednosti prolaska. Primjerice, zbog toga je zabilježeno 16 nesreća, druga po redu je brzina s osam nesreća. Nekada su ti odnosi bili bitno drugačiji.

Zabilježeno je i 35 prekršaja narušavanja javnog reda i mira za koje su prijavljene 52 osobe, od toga 11 povratnika i dvije maloljetne osobe.

Za kraj, spomenimo kako je u kolovozu održano 38 javnih okupljanja na kojima nisu zabilježeni incidenti, te kako se dogodilo ukupno šest požara – svi na građevinskim objektima s ukupnom materijalnom štetom oko 242 tisuće kuna. Zabilježena su i tri nezakonita prelaska državne granice, dok je šesnaestorici stranih državljana odbijen ulaz u Republiku Hrvatsku. Granicu je ukupno prešlo 51.707 osoba, što je oko 10% više nego lani.

Potpuno izvješće o stanju sigurnosti u kolovozu možete pronaći na stranicama Policijske uprave koprivničko-križevačke.

zatvori