Srijeda, 24. travnja 2024.

Srednjoškolci recitirali poeziju na osam jezika

Koprivnički srednjoškolci u četvrtak navečer hrabro su uzeli mikrofone u ruke, stali pred publiku i – recitirali poeziju. I to na osam jezika. I nije im bio prvi put.

Bila je to “Europska pjesnička večer” upriličena povodom Dana europskih jezika koji se obilježava 26. rujna. Sve su inicirali srednjoškolski profesori, a u Kulturno-kreativnom centru Pixel ugostila ih je udruga maMUZE. Najviše je, očekivano, bilo gimnazijalaca, ali stihovima su uspješno baratali i učenici koprivničke Srednje i Obrtničke škole.

Posebno atraktivno bilo je recitiranje pjesama na njihovim izvornim jezicima – naravno na hrvatskom, ali i na engleskom, ruskom, francuskom, španjolskom, talijanskom, njemačkom i nizozemskom. Bili su tu Pablo Neruda, Tin Ujević, Sylvia Plath, Rainer Maria Rilke, Sergej Jesenjin, Edgar Allan Poe i mnogi drugi, a dodatnu čar recitalu dalo je prevođenje – pjesma bi se prvo izrecitirala na izvornom jeziku te potom u prijevodu na hrvatski. Nakon poezije, prikazani su i video skečevi koje su gimnazijalci snimili na francuskom jeziku.

Recimo i da su naši srednjoškolci ovakvu predstavu izveli već i lani, u sklopu Galovićeve jeseni. Svakako hvalevrijedno i za preporuku.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori