Srijeda, 17. travnja 2024.

Šimširov moljac: Pošast vrtova i parkova

Grmovi šimšira ili bušpana čest su ukras naših vrtova i parkova. Koriste se za naglašavanje pojedinih dijelova vrta kao samostalan ukras ili dio cjeline, no ove godine većina grmova izgubila je svoj zeleni estetski izgled i prestala biti ukras. Grmovi šimšira ostali su potpuno ili djelomično bez lišća, a gole grane obavijene su paučinom.

Uzrok propadanju grmova je šimširov moljac, novi invazivni štetnik podrijetlom iz Azije. U Hrvatskoj je prvi puta pronađen 2012. godine na području Istre, a od tada se izuzetno brzo proširio te čini velike štete.

Šimširov moljac je leptir bjelkastih krila sa smeđim rubom koji već u rano proljeće odlaže jaja na donju stranu šimširovog lišća. Iz jaja se izlegu male gusjenice žutozelene boje sa crnom glavom. Gusjenice najprije oštećuju kožicu lista, a nakon što narastu počinju proždirati cijele listove pa ostaju samo gole grane obavijene paučinom. Jedna gusjenica tijekom svog razvoja može uništiti 45 listova, a na jednom grmu često nalazimo i nekoliko stotina gusjenica! Štetnik u našem kraju može razviti tri generacije tijekom godine te sada na grmovima šimšira možemo pronaći brojne gusjenice treće generacije u različitim razvojnim stadijima. Kad zahladi, one će se zakukuljiti u zapredku od svilenih niti između listova i grančica šimšira.

Kako ga se riješiti?

Ekološki najprihvatljiviji način suzbijanja šimširovog moljca je mehaničko uklanjanje zapredaka orezivanjem grmova. Napadnute biljne organe treba spaliti, a ne ih odlagati u kompost. U proljeće je potrebno redovito pregledavati grmove, osobito njihovu unutrašnjost jer su male gusjenice skrivene u unutrašnjosti grma pa rani napad ostane neprimijećen. Kad se uoče gusjenice, manji se grmovi mogu dobro protresti kako bi gusjenice pale na tlo gdje ih gaženjem možemo mehanički uništiti. Učinkovita metoda je i pranje grmova jakim mlazom vode (npr. miniwashom).

Štetnik se može i kemijski suzbijati primjenom insekticida. U Hrvatskoj još nemamo registrirane insekticide za ovog štetnika, no mogu se koristiti djelatne tvari registrirane za primjenu na ukrasnom bilju, stablima i trajnicama protiv nekih drugih štetnih organizama. Učinkovitost insekticida je najbolja kada se suzbijaju mlade gusjenice.

Pregled djelatnih tvari za tretiranje biljaka dopuštenih u našoj zemlji za različite namjene u proizvodnji ukrasnog bilja, drveća i grmova

Kultura Djelatna tvar
Ukrasno bilje (bez preciznog navođenja biljne vrste) alfacipermetrin, B.t.k., deltametrin, dimetoat, imidakloprid, klofentezin, lufenuron, pimetrozin, piretrin, tiametoksam, tiakloprid
Stabla i trajnice abamektin, metoksifenzoid

Na kraju valja naglasiti da niti jedno od navedenih sredstava ne pruža dugotrajnu zaštitu od šimširovog moljca te je sve do jeseni potrebno pregledavati grmove i prema potrebi provoditi mjere zaštite.

Piše: mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan, viša stručna savjetnica
Savjetodavna služba
E-mail: [email protected]

zatvori