Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Prekinut štrajk u osnovnim školama!

Nastava u hrvatskim, pa tako i koprivničkim osnovnim školama, od četvrtka će se normalno odvijati. Nakon petodnevnog štrajka, Sindikat hrvatskih učitelja zaključio je kako je uspio u svojoj namjeri da skrene pozornost javnosti na probleme u obrazovanju te – ističe – od štrajka se nije odustalo, ali je prekinut.

U skladu s odlukom Velikog vijeća Sindikata hrvatskih učitelja, primili smo obavijest iz Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” – koja je, podsjetimo, jedina od koprivničkih osnovnih škola bila u potpunom štrajku – kako štrajk završava 30. rujna 2015. s krajem radnog vremena u drugoj smjeni te kako će se od četvrtka, 1. listopada, uredno održavati nastava prema postojećem rasporedu.

“Svoje ustavno pravo na štrajk nismo koristili kako bi naštetili našim učenicima, već kako bi se izborili za svoje pravo i svojim primjerom pokazali djeci da je u životu važno boriti se za svoja prava  i svoje dostojanstvo”, navodi predsjednica Sindikata Sanja Šprem u poruci članovima i zaposlenicima u školama. Dodaje kako je pismo namjere koje je sindikatima uputila Vlada – u kojemu stoji kako će nadležno ministarstvo detaljno razmotriti modele poboljšanja materijalnog i socijalnog statusa zaposlenika u obrazovanju nakon imenovanja nove vlade, u skladu s mogućnostima državnog proračuna – sramotno, te posljednji dan štrajka proglašava štrajkom za obranu dostojanstva.

S druge strane, štrajk u srednjim školama nastavlja se i dalje, izvijestio je Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Prema riječima predsjednika Sindikata Branimira Mihalinca, članstvo NSZSŠH odlučilo je da će nastaviti štrajk do ispunjenja zahtjeva ili do trenutka kada procijeni da štrajk više nema smisla. Situacija u koprivničkim školama je, u trenutku pisanja ovog teksta, ovakva:

  • Gimnazija Fran Galović objavila je privremeni raspored sati za četvrtak, 1. listopada. Veći dio profesora je u štrajku, a nastava će se organizirati prema mogućnostima profesora koji su odlučili raditi.
  • Jednako je postupila i Srednja škola Koprivnica. Njihov privremeni raspored možete pogledati ovdje.
  • Obrtnička škola Koprivnica također je u djelomičnom štrajku i objavila je privremeni raspored.
zatvori