Četvrtak, 25. travnja 2024.

PPDIV: Podravka u procesu integracije Danice krši Zakon o radu

S krajem rujna završit će najavljeni postupak gašenja Mesne industrije Danica kao gospodarskog subjekta te njene integracije u sustav matične kompanije Podravke.

Na taj proces danas su javnost upozorili sindikalisti PPDIV-a koji tvrde da poslodavac krši zakon jer umjesto da prvo sve zaposlenike s njihovim ugovorima o radu integrira u Podravku, najprije provodi restrukturiranje Danice. Upozoravaju da su djelatnici nekih službi, poput financija, po nalogu nadređenih Podravki već predali posao i upute o njegovu provođenju. Tako su ostali bez svog posla i najvjerojatnije će im biti ponuđeno radno mjesto u proizvodnji. Ako ga ne prihvate, ostat će bez njega.

Sindikalni povjerenik PPDIV-a Danice Darko Tetec ocijenio je da su odgovorni cijeli ovaj proces pretvorili u lakrdiju jer se ne poštuje zakon.

Konkretno smatramo da u procesu integracije, što propisuje članak 137. Zakona o radu, svi radnici sa svojim ugovorima o radu moraju prijeći novom poslodavcu. Poslodavac to izvrgava jer ne želi sve radnike Danice prevesti u maticu Podravku, već radi selekciju s kriterijima koji ni nama ni radnicima nisu poznati i vrlo su upitni. Pretpostavljamo da je riječ o kriterijima po babi, stričevima i tetkama. No u postupku integracije kriterija ne treba niti biti. Zakon je isključiv i kaže vrlo jednostavno da svi radnici sa svojim poslovima i ugovorima prelaze novom poslodavcu. Želimo od poslodavca samo to: da svi radnici Danice prijeđu novom poslodavcu sa svojim ugovorima o radu.

U PPDIV-u ističu da su o kršenjima zakona već upozoravali partnere u Podravki, no oni su se zasad oglušili. Da cijelu situaciju drže vrlo obziljnom, govori i činjenica da se na cijelom slučaju angažirao i sam predsjednik PPDIV-a, Šimo Orešković:

Mi smo u tim postupcima vrlo jasni: pružit ćemo svu moguću pravnu i ljudsku zaštitu radnicima koji će se naći u nezgodnoj situaciji u tim procesima, dakle onima kojima neće biti ponuđeno adekvatno radno mjesto, odnosno – onima koji će ostati u Danici pružit ćemo svu moguću zaštitu. Tražimo da se cijeli proces provodi po zakonu, što je vrlo jasno: svi trebaju prijeći u Podravku, a onda neka se po proizvodnim procesima i cjelinama u Podravki provodi restrukturiranje.

Podravka iznenađena istupom PPDIV-a

Što o optužbama PPDIV-a da se tijekom integracije Danice krši zakon misle u Podravki, pitali smo u Korporativnim komunikacijama. U pismenom odgovoru iz Starčevićeve navode da Podravka d.d. u potpunosti poštuje Zakon o radu te da nema govora o kršenju bilo kojeg dijela, pa tako ni članka kojega navode PPDIV-ovi sindikalisti.

U odgovoru stoji i da su u Podravki iznenađeni što je PPDIV odlučio održati konferenciju za medije s obzirom na to da je početkom ovog tjedna dogovoreno da se u petak održi sastanak predsjednika Uprave i socijalnih partnera. Tada bi se, stoji u priopćenju, razgovaralo i na temu integracije Danice te o eventualnim otvorenim pitanjima, pa su u sedmerokatnici tim više iznenađeni da se “socijalni dijalog” vodi u javnosti i s javnosti, a ne sa socijalnim partnerima.

Uprava, stoji u priopćenju, nema namjeru sa sindikatima razgovarati putem medija, no sindikat je nažalost i prije negoli se održao službeni sastanak imao potrebu suspendirati dijalog.

Tetec: To je običan PR spin

Ovo Podravkino priopćenje PPDIV-ov povjerenik u Mesnoj industriji Danica, Darko Tetec, ocijenio je čistim PR spinom kojim se potvrđuje koliko u kompaniji (ne)uvažavaju socijalno partnerstvo te da im je radnik samo običan broj na papiru i, naravno, trošak. Tetec kaže da nikakav poziv za sutrašnji sastanak s predsjednikom Uprave Podravke nije dobio, iako je logično da po funkciji sindikalnog povjerenika tom prilikom brani interese radnika Danice.

zatvori