Petak, 19. travnja 2024.

Poštujte naše znakove: Djeco, policijski službenici nisu babaroge

S prvim danom školske godine počela je i tradicionalna policijska akcija “Poštujte naše znakove”.

Akciju je novinarima danas pobliže predstavila voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc na redovnoj konferenciji za medije u PU koprivničko-križevačkoj. Osim pojačanog nadzora prometa u zonama škola, gdje je brzina ionako ograničena na 30 ili 40 km/h, policijski djelatnici već su počeli s edukativnim predavanjima u školama. Također, obići će sve prve razrede i prvoškolcima podijeliti reflektirajuće prsluke kako bi djeca bila uočljivija u prometu u nadolazećim mračnijim jesenskim i zimskim danima. Uz to, istaknula je voditeljica Škvorc, pokušat će kod djece stvoriti osjećaj povjerenja prema policijskim službenicima.

Ono što je možda i najbitnije u svemu tome – da im se ukaže da je policijski službenik tamo da ih zaštiti. Imali smo iskustva iz ranijih godina da su policijski službenici bili neka vrsta, recimo to tako, “babaroge”, kojom su se plašila malo živahnija djeca. U nekim sredinama učenici se boje policijskih službenika kada dođu u školu jer misle da su bili zločesti, pa su im djed i baka rekli da će doći po njih.

Policijski službenici sudjelovat će i na roditeljskim sastancima gdje će ukazati roditeljima na nužnost njihovog pozitivnog utjecaja na djecu, odnosno kako im upravo oni djeci moraju biti najbolji primjer. Redovito će se provjeravati i autobusi kojima se djeca prevoze u školu; ranijih godina tu i tamo bilo je raznih nedostataka i tehničkih neispravnosti.

Uoči početka nove nastavne godine, policijski su djelatnici obišli i prometnice u okolici škola kako bi utvrdili eventualne nedostatke u cestovnoj infrastrukturi, no procijenjeno je kako su s te strane svi uvjeti za početak škole ispunjeni.

Iz PU koprivničko-križevačke preporučuju svim školarcima i njihovim roditeljima da od svog školskog administratora zatraže pristup Prometnoj učilici, internetskoj aplikaciji pomoću koje mogu dobiti sve potrebne informacije te ujedno i provjeriti svoje znanje o sigurnom sudjelovanju u prometu. Nalazi se na adresi ucilica.skole.hr.

zatvori