Srijeda, 17. travnja 2024.

Počinje Europski tjedan kretanja, po običaju bogat aktivnostima

Koprivnica će i ove godine tjedan dana biti potpuno posvećena održivom prometu i ekološki učinkovitim načinima kretanja, a uži centar grada, prema tradiciji, na jedan će dan biti zatvoren za automobile.

Današnja konferencija za medije kojom je najavljen Europski tjedan kretanja znakovito je održana u zgradi Sveučilišta Sjever u Kampusu, čime su organizatori htjeli naglasiti kako se upravo ondje izrazito promovira energetska učinkovitost i održivi promet. Gradonačelnica Vesna Želježnjak pred novinarima je potpisala Povelju ETK, koja se od ulaska Hrvatske u Europsku uniju šalje nacionalnom koordinatoru – Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. Koprivnica, međutim, svoj Tjedan kretanja i Dan bez automobila ima znatno dulje, točnije već 15 godina, za što je 2007. godine i nagrađena. Sam projekt Civitas Dyn@mo, “glavni i odgovorni” za održivi gradski promet, provodi se već tri godine, uz dvije godine prethodnih priprema.

Do sada se za sudjelovanje u ETK prijavilo više od 1.400 gradova, od čega četiri hrvatska; do samog početka manifestacije očekuje ih se preko dvije tisuće, 15-20 iz Hrvatske.

Snimio Marko Posavec
Snimio Marko Posavec
Glavna tema: Multimodalnost

Europski tjedan kretanja ove će godine biti posebno posvećen svjesnom i namjernom odabiru načinima prijevoza koji ne uključuju motor s unutarnjim izgaranjem, odnosno, kako je pojasnila diseminatorica projekta Civitas Dyn@mo, Helena Hećimović:

Ovogodišnji je moto “izaberi, promijeni, kombiniraj”. Vrlo često i sami smo svjedoci toga da u svom ponašanju koristimo neke uzorke o kojima i ne razmišljamo. Izbor automobila najčešće je upravo takva, automatska aktivnost, pri čemu uopće ne razmišljamo o tome da do cilja možemo stići i na neki drugi način.

Prvi dan ovogodišnjeg ETK je srijeda, 16. rujna, proglašen Danom kretanja i zdravlja. Promovirat će se koprivničke pješačke Staze zdravlja uz sudjelovanje polaznika gradskih škola i vrtića te štićenika Doma za starije i nemoćne – uz, naravno, neizostavne “Mariške”.

Dan javnog prijevoza bez električnih autobusa

Četvrtak, 17. rujna, bit će Dan javnog prijevoza – no u njemu neće u većoj mjeri sudjelovati novi gradski električni autobusi, kako je pojasnila Helena Hećimović.

Mi smo našim partnerima dosta naivno obećali da će se toga dana provozati električnim autobusima. Međutim, upozorili su nas da električni autobusi nisu prilagođeni prijevozu djece, odnosno da nemaju potrebne sigurnosne elemente, pa će se djeca voziti pilot-linijom budućeg gradskog prijevoza, od Kampusa do Starigrada, običnim autobusima – onima koji služe za prijevoz djece.

Organizatori se nadaju da će do četvrtka stići električni autobus koji je ljetos odradio tisuću kilometara probne vožnje te otišao na redovni servis. Probna linija gradskog javnog prijevoza trebala bi biti otvorena krajem ovoga mjeseca.

Također u četvrtak, Hrvatsko planinarsko društvo “Bilo” organizirat će tradicionalnu šetnju ulicama Koprivnice, rutom koja vodi uz mjesta značajna za povijest Društva.

Snimio Marko Posavec
Snimio Marko Posavec
Bapska biciklijada do podravskih delicija

Petak je proglašen Danom zelenih površina. Osim tradicionalne, već desete po redu utrke u invalidskim kolicima, u 16:30 sa Zrinskog trga kreće obiteljska biciklijada – “bapska”, kako ju zovu u Gradskoj upravi – do Jagnjegovca, gdje će se po prvi puta održati “Njam njam fest” – festival podravskih delicija koji zajednički organiziraju Muzej grada Koprivnice i Podravka.

Subota će biti u znaku igara. Između ostaloga, Udruga slijepih provest će svoju aktivnost “Biti slijep na pet minuta”, a košarkašice Koprivnice organizirat će uličnu košarku.

Nedjelja je Dan bicikla i biciklizma. U 10 sati na Zrinskom trgu starta memorijalni cestovni biciklistički maraton “Joža Horvat” u organizaciji BK Koprivnica. Ponedjeljak će biti posvećen projektu Civitas Dyn@mo uz otvorenje izložbe fotografija “Dobar grad” i objavu novog foto-natječaja za studente svih gradova mreže Civinet.

I napokon, posljednji dan manifestacije – utorak, 22. rujna – bit će Dan bez automobila. Za automobilski promet bit će zatvoren Zrinski i Florijanski trg te Nemčićeva, Generalićeva i Svilarska ulica. Najmlađi će oslikavati prostor, a svoje aktivnosti predstavit će i sportske škole koje djeluju u našem gradu.

Recimo za kraj kako se i ove godine provodi natjecanje u gradskim ustanovama i tvrtkama s više od desetero zaposlenih u dolascima na posao bez automobila.

Organizatori i sudionici Europskog tjedna kretanja 2015. Snimio Marko Posavec
Organizatori i sudionici Europskog tjedna kretanja 2015. Snimio Marko Posavec
Program Europskog tjedna kretanja 2015.

16. rujna 2015. – Dan kretanja i zdravlja, uz Svjetski dan zaštite ozonskog omotača
10.00-12.00: Koprivničke staze zdravlja odjekuju dječjim koracima
Klub MARIŠKA poziva na pjesmu i ples sve generacije na Zrinskom trgu
Kretanje je zdravlje – savjeti liječnika u radio emisijama

17. rujna 2015. – Dan javnog prijevoza: Promocija javnog prijevoza Grada Koprivnice
Promotivne vožnje na prvoj liniji gradskog prijevoza: Kampus-Starigrad
Rekreacija i BICKO: Sportski centar Cerine
Šetnja Koprivnicom uz BILO, 17h sa Zrinskog trga

18. rujna 2015. – Dan zelenih površina: Zelene površine našeg grada pozivaju nas na aktivno kretanje
10. Utrka invalidskih kolica Udruge invalida KKŽ, Zrinski trg, 10.30 h
Izleti za djecu u okolicu grada
Aerobik za djecu u Gradskom parku
Info točka policije
Njam Njam Fest, Muzej Grada Koprivnice i partneri, Jagnjedovec 116, od 17h
Obiteljska biciklijada, sa Zrinskog trga u 16.30, Koprivnica-Jagnjedovec

19. rujna 2015. – Grad za igru i rekreaciju, uz Dan igara „Neka odrastanje bude dječja igra“, Društva Naša djeca , Zrinski trg
S Linom putujem kroz igru – dan igara i kretanja, uz Podravka d.d. i Društvo Naša djeca, 10 h
Biti slijep na pet minuta, Udruga slijepih KKŽ
Ulična košarka, 13h

20. rujna 2015. – Dan bicikla i biciklizma: Memorijalna utrka „Joža Horvat“, BK Koprivnica, u 10 sati sa Zrinskog trga
Info točka prometne policije

21. rujna 2015. – Dan CIVITAS DYN@MO: promocija čiste urbane mobilnosti
Prezentacija čistih vozila na Zrinskom trgu
Otvoreni dan Kampusa nulte emisije CO2
SUMP za građane: prezentacija inovativnih prometnih rješenja u gradskoj prometnoj strategiji
Snimanje filma CIVITAS DYN@MO

22. rujna 2015. – Dan bez automobila: Sportom i ljepotom osvajamo središte grada oslobođeno prometa
Prezentacija sportskih škola
Oslikavanje prostora oslobođenog prometa
Dan bez automobila u poduzećima i ustanovama
Za promet motornim vozilima u vremenu 6.00 – 16.00 biti će zatvoreni: Florijanski trg, Ulica Antuna Nemčića, Ulica Ivana Generalića i Svilarska ulica.

zatvori