Utorak, 23. travnja 2024.

Pal: Pravo građenja čekali smo sedam godina, a sada pitaju gdje je zapelo?!

Punih sedam godina je trebalo da Županija od Grada Koprivnice dobije pravo građenja za novu Obrtničku školu.

Podsjetio je to podravsko-prigorski dožupan Ivan Pal te izrazio čuđenje da županijski SDP sada pita u kojoj je fazi realizacija tog projekta.

Dva mjeseca nakon što smo dobili pravo građenja odgovorni ljudi Grada Koprivnice pitaju Županiju “Što je konačno s tom školom? Jel’ vi to gradite?” – Njima je trebalo sedam godina da nam daju pravo građenja, a nas sad pitaju gdje smo s tim projektom!

A koliko Grad Koprivnica brine o srednjim školama, Palu govori i činjenica da je Zrinski trg izračunao 3,5 milijuna kuna za komunalni doprinos.

Gradu Koprivnici ne pada na pamet da postupi kao ostale jedinice lokalne samouprave, koje se kod izgradnje tako velikih i skupih objekata odriču komunalnog doprinosa jer takav objekt podiže opći standard, opće sadržaje u gradu. Mislim, o čemu mi razgovaramo. Oni su kupili zemljište za 6 milijuna, ali su izračunali 3,5 milijuna za komunalni doprinos. Još su nas u međuvremenu u nekim privatnim razgovorima pitali ne bismo li mogli s tim novcem sudjelovati i za zemljište. Na kraju, kad pogledaš, bolje da smo novu Obrtničku školu smjestili u zoni u Ivancu i tamo vozili učenike. Bilo bi nam jeftinije!

Dožupan Pal kaže da Županija nema 3,5 milijuna kuna za komunalni doprinos već će taj trošak svaliti na privatnog partnera koji će realizirati ovaj projekt, a onda će to platiti svi građani ove županije. Također ističe i da Zrinski trg uredno za zgradu Srednje škole, kojoj je osnivač Županija, naplaćuje komunalnu naknadu 162.000 kuna godišnje. Za usporedbu, kaže, Đurđevac tu naknadu naplaćuje 90.000, a Križevci 19.000 kuna. Ostale jedinice lokalne samouprave ne naplaćuju komunalnu naknadu za županijske škole.

Pal zaključuje da Županija neće odustati od projekta izgradnje Obrtničke škole, kao ni od ostale dvije srednje škole i četiri sportske dvorane koje će biti izgrađene prema programu javno-privatnog partnerstva. Kojim tempom, u Nemčićevoj ne znaju. No, objavili su da je na tu temu trebao biti održan sastanak na koji je u Koprivnicu trebao doći zamjenik ministra Roko Andričević. On je, međutim, taj sastanak odgodio dan prije. Trebao bi ponovo biti održan za tjedan dana, a ne bude li ga, župan Darko Koren je najavio da će se o tome tada posebno očitovati.

zatvori