Četvrtak, 25. travnja 2024.

Spomenik braniteljima trebao bi biti otkriven 31. listopada

Obljetnica preuzimanja koprivničke vojarne od 30. rujna 1991. godine bit će sadržajno organizirana kao i lani.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća te svete mise, branitelji i stradalnici će u mimohodu od vojarne stići do centra Koprivnice. Tamo će biti postavljen šator za prigodnu akademiju te za druženje s domjenkom. Kako bi se izbjegle nedoumice i nedostaci koji su uočeni tijekom lanjske svečanosti, bit će dodatno angažiran Časnički zbor.

U planu je i kino predstava dokumentarnih filmova iz Domovinskog rata. Rekao je to Radio Dravi predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnice preuzimanja vojarne od 30. rujna 1991., predsjednik Gradskog vijeća Zoran Gošek. Na upit udovoljava li se tako nedavnim zahtjevima gradskih braniteljskih i stradalničkih udruga da obilježavanje bude organizirano u najmanju ruku na nivou kao i lani, ali uz veći angažman Odbora te gradskih čelnika, dužnosnika i stručnih službi, rekao je Gošek:

Rekao sam i na sjednici da smo i lani sve to radili. Nisu to branitelji radili sami. Tako da taj zaključak ne odgovara istini. Ja sam se na sjednici osvrnuo na tu temu jer sve ove aktivnosti koje su lani provedene, osim mimohoda, organizirao je i provodio Odbor, njegovi članovi i ja osobno te gradske službe. Branitelji jesu dali neke ideje koje smo mi operativno proradili, isfinancirali i one su realizirane. Tako da nije baš sve točno tako kao što piše u onom zahtjevu.

Recimo da su u Odboru za obilježavanje obljetnice preuzimanja koprivničke vojarne i Gošekov zamjenik Nikola Gregur, te još trojica članova: Marinko Bagarić, Ivan Kramarić i Pero Šaš. Svi su oni, kaže Gošek, ujedno i hrvatski branitelji. Na Gošekov poziv na jučerašnjoj je sjednici bio i predsjednik gradskog Odbora za branitelje Ivica Jurenec.

Svi će se oni na temu organiziranja obljetnice ponovo okupiti idući tjedan, najavio je Gošek.

Otkrivanje spomenika braniteljima 31. listopada

Braniteljski spomenik na koprivničkom Florijanskom trgu bit će otkriven posljednjeg dana listopada. Rekla je to Radio Dravi gradonačelnica Vesna Želježnjak nakon što je jučer pred Odborom za obilježavanje obljetnice preuzimanja vojarne pojasnila u kojoj je fazi realizacija braniteljskog spomenika.

Njegovo otkrivanje bilo je najavljeno za Dan koprivničkih branitelja, 30. rujna, no zbog objektivnih okolnosti realizacija kasni. Ipak, koprivničke braniteljske i stradalničke udruge očekuju i zahtijevaju da prva faza izgradnje spomenika na Florijanskom trgu bude završena do prvotno najavljenog roka. Evo što o tome kaže gradonačelnica:

Ja se ne bih sad osvrtala na zahtjeve koje su izrazili. Važno je reći da živimo u pravnoj državi i ja želim postupiti po zakonu! Ja i pročelnice u Gradskoj upravi radimo po zakonu. Moramo se pridržavati propisanih zakona pa makar se radilo i o spomeniku. Imali smo određenih problema sa zahtjevima konzervatora. Također, kad je u pitanju sam spomenik, treba podsjetiti da su branitelji i stradalnici zahtjevali preinake na spomeniku, koje je autor uvažio, no sve je to ipak produžilo rok izrade.

Stručne službe Gradske uprave izradile su točan pregled dosadašnjih aktivnosti i plan do konačne realizacije. Ne iskrsnu li nepredviđene okolnosti, braniteljski spomenik konačno bi, prema gradonačelničinoj najavi, trebao biti otkriven do kraja listopada.

zatvori