Četvrtak, 18. travnja 2024.

Mirela Holy: Piškornica je zapravo promašen projekt

Proteklog vikenda Koprivnicu je posjetila predsjednica stranke Održivi razvoj Hrvatske – ORaH, Mirela Holy.

Prije nego što je prošetala Renesansnim festivalom, porazgovarali smo s njom u središtu Koprivnice.

Dobrodošli u Koprivnicu. Što radite ovdje?

Došli smo na Renesansni festival. Pretkampanja je krenula, pa je ovo dobra prilika da se promoviramo pred velikim brojem ljudi koji obično dolaze na ovakve festivale. Želimo, naravno, podržati i našu organizaciju u Koprivnici koja dobro i kvalitetno radi. Glavna svrha našeg dolaska je, dakle, predizborna kampanja, druženje i komunikacija s građanima

Kako ste spremni za izbore? Koji bi vam datum odgovarao?

Nama je ustvari svejedno. Formirali smo izborni stožer i napravili smo okvire našeg izbornog programa. Predstavili smo dosad preko 40 različitih politika i programskih stavova; koliko je meni poznato, jedina smo stranka u Hrvatskoj koja se na ovaj način uopće bavi politikom – kroz sadržaj politika. Imamo formirane koordinatore za izborne jedinice, krenuli smo s početnim aktivnostima, dogovorili smo koncept kampanje – dakle, spremni smo.

Više puta ste naglasili da nikakve predizborne koalicije ne dolaze u obzir.

Tako je. Mi se i inače protivimo predizbornim koalicijama jer smatramo da one ustvari doprinose ružnom statusu koji ima politika u Hrvatskoj – to zapravo nisu sadržajne koalicije nego koalicije koje se bave političkom trgovinom. Vidimo i na jednom i na drugom bloku velik raspon opcija, od vrlo liberalnih do konzervativnih. Smatramo da je to loše i želimo na pravi način testirati ORaH kod hrvatskih građana pa vidjeti na koji način se uopće ideja ORaH-a primila u Hrvatskoj.

Mirela Holy u razgovoru s našim novinarom. Snimila Nela Carek.
Mirela Holy u razgovoru s našim novinarom. Snimila Nela Carek.

ORaH je nedavno izrazio veliko nezadovoljstvo Regionalnim centrom za gospodarenje otpadom Piškornica. Navedeno je kako se njime bezobzirno ugrožava pravo javnosti na čist okoliš.

Ja sam i kao ministrica bila za to da se u centrima za gospodarenje otpadom koriste najmodernije tehnologije. Nažalost, ovi svi projekti koji se dosad realiziraju na razini županijskih i regionalnih centara temeljeni su na mehaničko-biološkoj obradi otpada. Ono što se meni osobno ne sviđa kod ovog projekta jest to što je ostao biološki reaktor, bioreaktor. Poznato je da u EU bioreaktor ne priznaju kao obradu otpada, što znači da će taj vrlo skup projekt na kraju rezultirati time da će se to i dalje tretirati kao odlaganje otpada.

Mislim da se trebalo ići na druge tehnologije poput katalitičke depolimerizacije, pirolize, a ne na mehaničko-biološku obradu otpada jer ćemo još uvijek imati jako veliku količinu otpada koji će ustvari biti otpad koji će se morati dalje deponirati. To je protivno ideji integriranog gospodarenja otpadom. Što se tiče lokacije, sama lokacija uvijek može biti manje ili više sporna – mislim da je daleko važnija tema koju ćemo tehnologiju odabrati i kakvi će biti na kraju rezultati te tehnologije.

Svojedobno ste se provozali centrom Koprivnice na električnom skuteru, a sada bismo od jeseni trebali imati i električni javni prijevoz.

Odlično, super. Mislim da to možemo samo podržati.

Mladen Novak. Snimila Nela Carek.
Mladen Novak. Snimila Nela Carek.
Novak: Vlada je izvela pravi cirkus pri usvajanju prijedloga izmjena Zakona o dječjem doplatku

U pratnji šefice ORaH-a u Koprivnicu je stigao i saborski zastupnik Mladen Novak, koji se za Dravu Info osvrnuo na krajnje neobičnu Vladinu proceduru izmjene Zakona o dječjem doplatku.

Zakon je usvojen, ali ga je praktički predložila Vlada s obzirom na to da je odbila moj prijedlog. Predložila je, možemo reći, isto rješenje, samo što je to sada prijedlog Vlade i naravno da su zastupnici SDP-a i Kukuriku koalicije ovaj put podržali taj prijedlog – zanimljivo, prošli put su bili suzdržani i nisu imali svoj stav o tome. Isto tako, nije nebitno napomenuti i da je prekršena sva moguća procedura, između ostaloga i poslovnik Hrvatskog sabora na način da je javno obznanjeno kako je prijedlog zakona odbijen, što uopće nije istina i vidi se iz zapisnika. Temeljem toga, sastavio sam prijavu Ustavnom sudu i tek nakon toga je uslijedio prijedlog Vlade kojim je ispravljena nepravda prema 1.100 osoba s invaliditetom. To je sada prihvaćeno, ali, zanimljivo, stupa na snagu 1. rujna, što znači da su dodatno tri mjeseca oštetili te osobe.

Mira Adamović. Snimila Nela Carek.
Mira Adamović. Snimila Nela Carek.
Mira Adamović: Pripremamo kampanju kakvu nikada niste vidjeli

A šefica gradske organizacije ORaH-a, Mira Adamović, najavila je početak dosad neviđene predizborne kampanje.

Gradska organizacija Koprivnica iz dana u dan radi i širi svoje članstvo. Temeljimo se na mladim, progresivnim ljudima koji imaju krasne ideje i koji će ponijeti našu predizbornu kampanju. Približit ćemo građanima sve naše politike i upoznati ih s njima na taj način, i na kraju krećemo s kampanjom koja je sasvim drugačija od ovih koje smo do sada vidjeli; malo agresivnija, ali vrlo vrlo skromna i pristupačna, kao i mi sami.

zatvori