Četvrtak, 18. travnja 2024.

Migranti i dalje nesmetano prelaze u Mađarsku – prošao i 20. vlak

NOVO: Kroz Koprivnicu i Botovo nešto iza 13 sati prošao je i dvadeseti vlak s migrantima koji su i ovaj puta prešli državnu hrvatsko-mađarsku granicu bez ikakvih problema.

Poteškoće im stvara kiša i ružno vrijeme jer su oni umorni i slabo odjeveni. Načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, dožupan Ivan Pal, rekao je da za sad nema poteškoća kod prelaska granice, iako Mađari podižu ogradu uz granicu. Dolazak sljedećeg vlaka najavljen za za večeras između 17 i 18 sati.

Jutros je kroz Koprivnicu u Botovo stigao već devetnaesti vlak koji je s istoka Hrvatske dovezao migrante. Oni su kao i dosad, uz angažman policije, vatrogasaca, Crvenog križa, zdravstvenih djelatnika i volontera, te članova gradskog i županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, prepraćeni do granične crte gdje su na području susjednog Gyekenyesa prešli u Mađarsku.

Načelnik županijskog Stožera, dožupan Ivan Pal odmah nakon prelaska migranata, nešto prije 9 sati, Radio Dravi je rekao:

U ovoj posljednjoj skupini bilo je oko 1.500 ljudi, iako je to teško procijeniti; u svim tim vlakovima putovalo je oko 1.500 do 1.700 ljudi. Recimo da je ovo bila jedna grupa koja je prilično brzo išla, iako je i među njima bilo mnogo žena i male djece. Brzo su prešli unatoč lošem vremenu i kiši koja doduše nije padala u trenutku kada su napustili vlak, ali ih je zasigurno uhvatila negdje oko graničnog prijelaza, sigurno su pokisli jer na drugoj strani također moraju dio puta propješačiti.

Svjedoci smo da su Mađari nastavili s postavljanjem ograde i na željezničkom graničnom prijelazu Botovo – Gyekenyes i na području Ždale. Stoga je logično pitanje: koliko još imamo vremena za transport migranata na našem području?

Zbilja ne znam, ne mogu to reći. Mi smo ovdje da odradimo svoj posao iz dva razloga, prije svega da osiguramo uvjete za normalan život na području naše županije, a da istovremeno ovim transferom izbjeglica svi skupa olakšamo život Hrvatskoj i da to sve bude napravljeno na siguran način, kao što je do sada i napravljeno. Što se tiče nekakvih prognoza, o tome se odlučuje na nekoj razini. Da ja odlučujem o tome, u svijetu se ova žalosna slika ne bi događala.

zatvori