Subota, 20. travnja 2024.

Knjižnica obilježava Tjedan cjeloživotnog učenja

Knjižnica i čitaonica Fran Galović i ove će godine obilježiti Tjedan cjeloživotnog učenja. Koprivnički su knjižničari najavili niz programa namijenjenih djeci i mladima, roditeljima i odgajateljima, nezaposlenim osobama, polaznicima osnovnog obrazovanja odraslih, te stručnjacima poput knjižničara, muzealaca i arhivista.

Program Tjedna cjeloživotnog učenja u koprivničkoj knjižnici počet će u ponedjeljak dječjom pričaonicom na temu “Kako se igraju slijepa djeca?”. Organizator programa na nacionalnom nivou je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Moto ovogodišnje kampanje je “Dobro je učiti”, a usmjerena je na prenošenje poruke o važnosti učenja i mogućnostima koje pruža uključivanje u proces cjeloživotnog učenja.

Programi su podijeljeni u četiri skupine.

U okviru programa poticanja užitka u čitanju u ponedjeljak 28.9. od 17:30 do 18:30 u Dječjem će odjelu biti održana pričaonica za djecu predškolske dobi od 4 godine nadalje „Kako se igraju slijepa djeca?“ koju će voditi odgajateljica Branka Grudić, a sudjelovat će i gošće Ana Glavaš i Ana Tkalčec iz Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije.

U okviru istog programa i također u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije susrest će se članovi Čitateljskog kluba slijepih „Šišmiš“ i Čitateljskog kluba Knjižnice. Susret je zakazan za petak, 2.10. u 17 sati u Čitaonici tiska, a čitatelji će zajedno prokomentirati roman Črna mati zemla Kristiana Novaka.

U ponedjeljak 5.10. u 11 sati u Čitaonici tiska bit će održana radionica „Slušaonica radioigre za djecu“ koju će voditi Nives Madunić Barišić, urednica emisije HRT-a Radioigra za djecu i mlade i tonmajstor Tomislav Šamec.

U okviru programa bibliopedagogije, tj. osnovne poduke u informacijskoj i knjižničnoj pismenosti održat će se čak šest programa.

U utorak 29.9. u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – ispostava Koprivnica održat će se poduka za nezaposlene koja uključuje predavanje i praktične vježbe pretraživanja informacija u 10 sati u Pučkom otvorenom učilištu (zgrada fakulteta, Trg bana Jelačića 6, učionica br. 5) te upoznavanje s prostorom i uslugama u Knjižnici od 11 do 12 sati. U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem ista će poduka biti održana i za polaznike 8. razreda osnovnog obrazovanja odraslih u srijedu 30.9. u 10 sati u Pučkom otvorenom učilištu (zgrada fakulteta, Trg bana Jelačića 6, učionica br. 5) i od 11 do 12 sati u Knjižnici.

U srijedu 30.9. u 11 sati u suradnji s Centrom za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) na Trgu bana Jelačića 6 (2. kat) bit će održan „Knjižnični kutak“ za polaznike CISOK-ovih radionica na kojem će polaznici biti upoznati s programima i uslugama Knjižnice koji bi im mogli biti od pomoći u stvaranju kompetencija potrebnih pri zapošljavanju ili za razvoj karijere.

U srijedu 30.9. u 13 sati uz pomoć knjižničarki u Dječjem odjelu djeca će u programu „Mreža plus“ istraživati korisne internetske stranice i alate.

Tijekom cijelog tjedna, od ponedjeljka 28.9. do petka 2.10., u radno vrijeme Knjižnice u Dječjem će se odjelu provoditi poduka za djecu u pretraživanju enciklopedija i leksikona dostupnih na mreži „Pretražujemo e-enciklopedije“ dok će se u Stručno-znanstvenom odjelu provoditi edukacija građana za korištenje sustava Vlade Republike Hrvatske e-Građani pokrenutog s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javne uprave pod nazivom „Postanite e-Građani uz pomoć knjižničara!“

U okviru programa stalnog stručnog usavršavanja knjižničara u ponedjeljak 28.9. od 10 do 15 sati u Čitaonici tiska za knjižničare iz svih vrsta knjižnica i srodne stručnjake bit će održana radionica Centra za stalno stručno usavršavanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod nazivom „Analiza interesno-utjecajnih skupina, SWOT analiza i brainstorming u praksi“ koju će voditi mr.sc. Ivo Tokić, viši knjižničar.

U petak 2.10. od 10 do 11:30 provodit će se akcija zagovaranja pod nazivom Knjižnica, muzej i arhiv – baštinske ustanove kao mjesta učenja (prostor kao pretpostavka) u okviru koje će biti organizirana konferencija za medije i obilazak prostora baštinskih i kulturnih ustanova u gradu sa predstavnicima tih ustanova, predstavnicima medija, lokalnih vlasti – donositelja odluka i osnivača tih institucija te zainteresiranih građana. Akcija se provodi u suradnji s Muzejom grada Koprivnice i Državnim arhivom u Varaždinu – Sabirnim centrom Koprivnica.

zatvori