Ponedjeljak, 8. kolovoza 2022.

Obrtnička komora počela s provedbom projekta “Hoću biti vješt(đ)ak”

Kako bi se povećala motivacija učenika za upis u deficitarna obrtnička zanimanja, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije počela je s provedbom projekta pod nazivom “Hoću biti vješt(đ)ak”.

Projekt vrijedi 240.698,01 kuna, od čega je 228.626,79 kuna bespovratnih sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fona. Predstavljanje projekta održano je danas, a o njegovim aktivnostima govorila je voditeljica projekta Jasmina Sinovec.

U planu je organizirati 23 motivacijske radionice za učenike osnovnih škola Koprivničko-križevačke županije. Isto tako, za roditelje tih učenika organizirati radionice. Moram samo napomenuti da bi to bilo za učenike osmih razreda. Druga aktivnost je prezentacija cijelo životnog obrazovanja u obrtništvu. Tu su planirane tri prezentacije cjeloživotnog učenja, odnosno startup. Ovdje su na ciljana skupina učenici strukovnih škola kojima želimo malo više ukazati na potrebu cjeloživotnog učenja.

Tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Upravnog vijeća Obrtničkog učilišta POUKA Božo Barać rekao je kako će na ovaj način pokušati nadomjestiti stipendije za deficitarna zanimanja koje im ove godine nisu odobrene od strane Ministarstva poduzetništva i obrta.

Moram reći da smo mi i do sada provodili razne aktivnosti na području podizanju kvalitete u strukovnim školama, ali i na kvalitetnijoj politici upisa u strukovna zanimanja. Jedan od naših alata, koji je dao najbolje rezultate, bilo je stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja. Nažalost, moram reći da je Ministarstvo poduzetništva i obrta, koje bi trebalo biti naš servis, nas isključilo iz ovih aktivnosti, tako da mi od ove godine nećemo imati stipendiranje učenika. Ali, mislimo da je ovaj projekt jako dobar nadomjestak za ovu priču.

Na predstavljanju projekta sudjelovali su i ravnateljica PORA-e Razvojne agencije Melita Birčić kao partner projekta te župan Darko Koren.