Četvrtak, 25. travnja 2024.

Grad je prvo polugodište završio u plusu od 7,5 milijuna kuna

Jedna od točaka dnevnog reda današnje, 21. sjednice koprivničkog Gradskog vijeća, bilo je i polugodišnje financijsko izvješće o poslovanju Grada.

Kakvi su bili prihodi i rashodi u prvih šest mjeseci ove godine, Radio Dravi je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za financije i poticanje poduzetništva, Jasmina Stričević. S njom je razgovarala Sandra Levak – Miklošić.

SLM: Pročelnice Stričević, kakve su bile gradske financije u prvom polugodištu?

U prvih šest mjeseci raspolagali smo sa 71.645.000 kuna prihoda, dok su 64 milijuna bili rashodi. Čista matematika: polugodišnje razdoblje završili smo pozitivno, sa 7.597.000 kuna u plusu.

SLM: A što je s minusom iz prijašnjih godina?

Kod donošenja godišnjeg obračuna iskazali smo minus od 16 milijuna kuna. Kad prebijemo 16 milijuna i ovih 7 milijuna prihoda, ostaje nam 9.285.000 kuna, ali za cijelo razdoblje – a mi smo danas raspravljali o izvješću za prvo polugodište, od 1.1. do 30.6.2015., koje je Grad završio u plusu od 7,5 milijuna kuna

SLM: Što je s izvornim prihodima Grada, poglavito s poreznim prihodima?

Interesantno je to da smo relativno zadovoljni. Naime, u odnosu na prošlu godinu prihod je manji za 1,400.000 kuna. Očekivali smo daleko više. Znači da se gospodarska situacija ipak popravila i porez na dohodak je u nekom, mogli bismo reći, dobrom stanju.

SLM: Najviše su podbacili porezi na prodaju nekretnina?

To je interesantan porez. Nikada ne možete konkretno planirati. Kad planiramo milijun, on ispadne milijun i pol, milijun i 800. Nažalost, ove je godine stvarno dosta podbacio, ali imamo još tri mjeseca pa se nadam da će biti bolji rezultati.

SLM: Ocjena je gradonačelnice da se proračun ipak dobro planirao, no tome usprkos mora se podići kredit od 8 milijuna kuna za tekuću likvidnost i za financiranje europskih projekata za koje će kasnije stići povrat iz EU fondova.

Dobro ste protumačili iz kojih razloga dižemo kratkoročni kredit. Naime, želimo da naši dobavljači na vrijeme, u valuti, dobiju svoja sredstva. Želimo da svi projekti koje predfinanciramo, a imamo ih jako puno, puno europskih projekata, da to možemo odraditi, a znate i sami da nam treba 90 dana da bi nam vratili prihod iz EU fondova.

zatvori