Četvrtak, 25. travnja 2024.

Gola će dobiti modernu kanalizaciju i pročistač otpadnih voda

Radovi na izgradnji sanitarno-fekalne kanalizacije naselja Gola, koji obuhvaćaju i pročistač otpadnih voda, svečano su otvoreni danas kod graničnog prijelaza u tom prekodravskom mjestu.

Nositelj realizacije ove vrijedne investicije su Koprivničke vode d.o.o., kao javni isporučitelj vodnih usluga. Direktor KC voda, Josip Pobi, opisao nam je o kakvome se projektu radi i što će se sve graditi.

Nalazimo se na mjestu početka izgradnje kanalizacijske mreže za naselje Gola. U ovoj prvoj fazi radi se kanalizacija u duljini od pet tisuća metara. Na ovome će se mjestu izgraditi pročistač otpadnih voda, nadamo se da ćemo ga početi graditi do kraja godine jer nam u petak završava natječaj za izvođače radova. Ovdje će se u budućnosti pročišćavati otpadne vode prema direktivama Europske unije za zbrinjavanje komunalnih voda, te će se ispuštati u ovaj potok koji će ih potom voditi u rijeku Dravu.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Novost je i da će se u sklopu izgradnje kanalizacijske mreže izgraditi i priključci za svaku pojedinu parcelu, odnosno svako domaćinstvo. Time će se, istaknuo je Pobi, mještanima malo olakšati izdaci za priključak na kanalizacijsku mrežu. Prva faza izgradnje pokrit će ukupno pet tisuća metara cjevovoda u ulicama Stjepana Radića, M. P. Miškine, Augusta Šenoe te na Trgu kardinala A. Stepinca.

Ivica Plišić i Josip Pobi. Snimio Marko Posavec.
Ivica Plišić i Josip Pobi. Snimio Marko Posavec.

Nakon provedenog postupka javne nabave, za izvođača radova izabrana je zajednica ponuditelja koju čine koprivnički Koming, đurđevačka Bistra, varaždinska Vodogradnja i bjelovarski Geoservis. Poslove stručnog nadzora obavljat će Eko Ekspert iz Zagreba.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Specifičnost pjeskovitog i šljunčanog prekodravskog tla visoka je razina podzemnih voda, što će izvođačima radova stvoriti određene probleme. Stoga je projektirana kanalizacija od plastičnih rebrastih cijevi profila 300 mm s gotovim tipskim šahtovima kako bi se osigurala vodonepropusnost sustava. Osim toga, izgradit će se i tri prepumpne stanice za podizanje vodnog stupca, budući da topografija terena ne omogućuje da gravitacija preuzme transport otpadnih voda.

Načelnik općine Gola Stjepan Milinković i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić.
Načelnik općine Gola Stjepan Milinković i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić.

Na današnjem svečanom otvorenju bio je i generalni direktor Hrvatskih voda, Ivica Plišić, koji nam je pojasnio financiranje projekta.

Uloga Hrvatskih voda je da prate sve ove investicije. Glavni investitori su domaća komunalna poduzeća, a mi sufinanciramo, kako u kojem projektu – ovdje je to 90%, dok 10% pokriva lokalna samouprava. U europskim projektima to je otprilike 70% europski fondovi, 10% Hrvatske vode, 10% državni proračun i 10% lokalna samouprava. Konkretno, u ovom slučaju – cijena izgradnje kanalizacijskog sustava je oko 7,800.000 kuna bez PDV-a, od čega dakle 90% pokrivaju Hrvatske vode. Za uređaj se planira investicija od oko 5,5 milijuna kuna bez PDV-a.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Načelnik općine Gola Stjepan Milinković istaknuo je važnost ove investicije za jedinicu lokalne samouprave u njegovoj nadležnosti.

Vjerujem u budućnost ove općine i ovog kraja. Na nama je da radimo infrastrukturu i stoga sam zahvalan i Hrvatskim vodama i Koprivničkim vodama, naravno i Koprivničko-križevačkoj županiji koja nas stalno prati u ovim projektima i vjerujem da će ponijeti i dio tereta. Danas svjedočimo velikom i značajnom događaju za našu općinu i uz sve ostale napore koje ulažemo vjerujem da će doprinijeti kvaliteti života u ovom našem itekako važnom i, kako vidimo ovih dana, specifičnom području.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Najavio je i mogućnost spajanja preostalih četiriju naselja u Općini Gola – Gotalova, Novačke, Otočke i Ždale – na budući pročistač otpadnih voda, no to će se procijeniti nakon izrade studije isplativosti kada svi radovi budu završeni. Recimo i kako je završetak prve faze radova predviđen početkom iduće godine, dok bi pročistač trebao biti dovršen krajem 2016. Cjelokupni sustav trebao bi biti u funkciji od početka 2017. godine, kada će se stanovnici Gole na njega moći početi priključivati.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori