Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Projekt širokopojasnog interneta u županiji zapeo na Europskoj komisiji

Drugi radni sastanak u projektu izgradnje širokopojasne infrastrukture za pristup Internetu na području Grada Koprivnice i jedanaest susjednih općina u koprivničkoj Podravini, održan je jučer u sjedištu Koprivničko-križevačke županije u Nemčićevoj.

Dosad su završene prve dvije faze projekta, što znači da je izrađena Studija izvodljivosti i Plan razvoja infrastukture. No, s obzirom da verifikacija Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja pri Europskoj komisiji još nije završena, projekt u koprivničkoj Podravini trenutno se ne može nastaviti.

U planu je još provedba javne rasprave i izrada konačne verzije Plana razvoja širokopojasne infrastukture.

Ovisno o tehnologiji, projekt osiguravanja interneta građanima koprivničke Podravine koštat će između 150 i 230 milijuna kuna. U planu je da svaki građanin ima na raspolaganju Internet od najmanje 50 megabita u sekundi dok bi barem polovica istih tih građana trebala imati na raspolaganju znatno brži Internet – od najmanje 100 megabita u sekundi. Projekt će realizirati privatni partneri, odnosno distributeri, a novac će, računaju u Županiji, osigurati Europska unija.

zatvori