Subota, 20. travnja 2024.

Druga večer FIUK-a: Fotogalerija za one jačeg želuca

FIUK – Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta – nastavljen je sinoć s nova četiri programa na tri lokacije u Koprivnici, pod medijskim pokroviteljstvom Radio Drave.

Večernji program otvorili su Luka Miljković i Rastko Rašid Balunović, odnosno Glumac i Muzičar, predstavom Šaht u Kulturno-kreativnom centru Pixel. Središnji događaj, međutim, bio je performans riječkog slobodnog umjetnika – ako je to odgovarajući naziv – Davora Dundare u dvorištu koprivničkog Muzeja, pod nazivom Terapija. Opisana je kao refleksija trenutačne stvarnosti i moguća budućnost svih nas koji se ne uklapamo, a što se sve tamo događalo, preporučujemo da pogledate u galeriji fotografija ispod članka, kao i u priloženom videu. Unutra ima nasilja, sirovog mesa i medicinskih igala, stoga oprez ako ste slabijeg želuca. Dundara je uoči performansa najavio kako slijedi nešto što Koprivnica još nije vidjela, i bio je u pravu – premda je, doduše, i podravska metropola imala svoju dozu kontroverzne izvedbene umjetnosti u svoje vrijeme.

Potom je, ponovno u Pixelu, Xena Županić predstavila svoju najnoviju knjigu, Yztok zapada, a FIUK-ov petak zaključio je zagrebački Jastreb, odnosno Niko Potočnjak, inače frontmen psihodeličnog rock benda Seven That Spells.

Drugo izdanje FIUK-a završava večeras. Otvara ga, od 19 sati, Vlatko Vincek video-instalacijom pod nazivom Zašto jedeš kuću, prijatelju? Vinceka će se starije generacije sjetiti po performansu Crvena jutra iz 1981., kada je uz taktove Internacionale u Omladinskom domu u Koprivnici pregrizao vrat bijelom golubu. 34 godine kasnije koprivničkoj publici predstavlja film u jednom kadru u kojem glavnu ulogu igra puž bez kućice. Umjesto u dvorištu Muzeja, zbog najavljene kiše ovaj će se događaj održati u podrumu Galerije Koprivnica.

Potom, od 19:30, na scenu ponovno stupa Xena Županić svojim performansom Halt! – u kojemu će, kako su najavili, sudjelovati i Dundara i drugi. Očekujemo spektakl, a također će se, umjesto na otvorenom, održati u podrumu Galerije.

Sat vremena kasnije u MMC-u Kuglana Dramski studio Dada kazališne družine Pinklec i Centar za mlade Čakovec izvest će predstavu Zoo!, rađenu prema motivima iz romana Mi djeca s kolodvora Zoo.

FIUK završava glazbenim programom u Kuglani od 21:30. Sviraju koprivnički One Step Away, zagrebački Nemeček i riječki Sunshine Madness.

Ne propustite galeriju fotografija!

zatvori