Petak, 19. travnja 2024.

Božidar Prosenjak: Podravina je izvorište mog književnog nadahnuća

Izabrana djela Božidara Prosenjaka predstavljena su jučer javnosti i to upravo u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici “Fran Galović”.

Ovaj književni poduhvat pripreman je punih pet godina, a književnikova želja bila je da promocija bude, kako je rekao Radio Dravi, upravo u njegovu rodnom kraju.

Prvo, ja sam rođen u Koprivnici. Djetinjstvo sam proveo u Kuzmincu. To je selo 17 kilometara od Koprivnice sa stotinjak obitelji. Tu sam pohađao prva četiri razreda osnovne škole. Za to me mjesto veže puno lijepih uspomena, osobito jer tu još uvijek imam obitelj i prijatelje i često tu dolazim. Na neki način Podravina, podravski kraj je moje životno izvorište, ali i izvorište mog književnog nadahnuća.

Izvor: Knjižnica i čitaonica "Fran Galović"
Izvor: Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”

Prosenjak spada među rijetke književnike koji su još za života dobili svoja izabrana djela. Među njima je osam izabranih knjiga među kojima neke već sada spadaju u klasike hrvatske književnosti poput “Divljeg konja” ili “Sijača sreće”. Mnogi su mu radovi uvršteni u školsku lektiru i udžbenike, u zbornike i antologije. Prosenjak je i autor scenarija za igrane i dokumentarne filmove te tekstova za mjuzikle, strip i popularnu glazbu.

Vrijedno je spomenuti da su književnika Prosenjaka sinoć u Koprivnici predstavili doktori znanosti Hrvojka Mihanović – Salopek i Mario Kolar, dijelove njegovih knjiga čitao je glumac Dubravko Sidor dok ga je ispred Koprivničko-križevačke županije pozdravio dožupan Ivan Pal.

zatvori