Četvrtak, 18. travnja 2024.

Bolnica dodijelila priznanja najboljim sestrama i tehničarima

Tekst: Vesna Sertić, dipl.ms.

Uprava koprivničke Opće bolnice proteklog je četvrtka dodijelila priznanja za najučinkovitiju medicinsku sestru/tehničara.

Korišteni kriteriji u izboru su kategorije koje su se odnosile na zapise u sestrinskoj dokumentaciji, na provođenje projekata i na prijedlog osoblja s bolničkih odjela koji ne pišu u BIS njezi. Pokazatelji učinkovitosti rada praćeni su u periodu od 1.1. do 30.6.2015. godine. Sanacijska upraviteljica Sandra Sinjeri podijelila je priznanja i zahvalila medicinskim sestrama/tehničarima na svakodnevnim aktivnostima u unaprijeđenju kvalitete zdravstvene njege i sigurnosti pacijenta u bolnici. Priznanja su dobili:

1. Silvana Lovrečić,bacc.ms.

Radi kao glavna sestra na odjelu za Digestivnu i dječju kirurgiju od 2004. godine. Redoviti je polaznik sestrinskih edukacija, član je ILCO kluba Koprivnica. Član je radne skupine za palijativu u bolnici te je u Zagrebu pohađala Tečaj iz “Osnova palijativne medicine”.
Član je radne skupine za kvalitetu zdravstvene njege te je vanjski suradnik srednje medicinske škole. Voli učiti i primjenjivati nova znanja u poboljšanju zdravstvene njege. Na odjelu gdje radi osim kirurških bolesti digestivnog trakta i elektivnih i hitnih operativnih zahvata obavljaju se i složene dijagnostičke pretrage. Primijećen je znatan porast malignoma sa smrtnim završetkom. Takvi pacijenti zahtijevaju znatan angažman osoblja. Na odjelu se liječi i veliki broj pacijenata sa stomama na probavnom traktu. Kod njih i članova njihovih obitelji obavezna je i dodatna edukacija u svezi zdravstvene njege. Za sve pacijente sa takvom dijagnozom izrađuje se plan zdravstvene njege, planira se otpust kući te se obavezno piše i sestrinsko otpusno pismo.

Prvostupnica sestrinstva koja izrađuje planove zdravstvene njege i u periodu 1. 1.-30.6. ukupno ih je izradila na svom odjelu 467.

2. Andrej Strelec, mt.

Radi na odjelu vaskularne, plastične kirurgije sa urologijom od 2003. kao medicinski tehničar. Izvršavanje svih svojih obaveza prema planu zdravstvene njege redovito dokumentira što potvrđuje njegovu učinkovitost na radnom mjestu i spremnost na promjene. Kaže da voli raditi sa pacijentima i da se uvijek trudi odraditi svoj posao najbolje što zna i može na zadovoljstvo pacijenata i kolegica u smjeni. Kod pisanja podataka u sestrinskoj dokumentaciji u obrascu Trajno praćenje stanja – decursus bitno je upisati sve promjene kod pacijenta tijekom 24 sata (simptomi, znaci, opisi novonastalog stanja, mogući uzroci i dodatni podaci koji nisu navedeni u anamnezi). Ti podaci su nužni za izradu Planova zdravstvene njege za stanja koja su nastala nakon prijema pacijenta i nisu upisana u anamnezi.

U periodu od 1.1.-30.6. imao je 737 upisa u Trajno praćenje stanja (decursus) sestrinske dokumentacije.

3. Katarina Sokač, bacc.ms.

Radi kao Glavna sestra Službe za kirurške djelatnosti od 2011. godine. Članica je radne skupine za kvalitetu zdravstvene njege. Mentor je učenicima srednje medicinske škole i studentima sestrinstva studija Varaždin i Bjelovar. Provoditeljica je Dodatnog programa – Edukacija bolesnica oboljelih od karcinoma dojke u našoj ustanovi, a 2011. g. osnovala je Udrugu žena s bolestima dojke “Narcise” Đurđevac čija je predsjednica te održava predavanja različitim udrugama Đurđevačke okolice.

Imenovana je u radnu skupinu kao kontakt osoba za praćenje provođenja Novog modela upućivanja što znači da kao kontakt osoba na razini ustanove radi na usmjeravanju u standardizaciji i podizanju kvalitete procesa prijema pacijenata u bolnicu.

4. Dieter Markovčić, bacc.mt.

Radi kao glavni tehničar na Odjelu psihijatrije. Završio tečaj neposrednih mjera održavanja života (ILS, BLS).

Opća bolnica “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica učlanjena je unutar “Mreže bolnica koje promiču zdravlje” od lipnja 2014.godine, te je prihvaćena za istraživački projekt pod rukovodstvom profesorice Hanne Tønnesen, predsjednice međunarodnog sekretarijata HPH (Health Promotion in Hospitals – Mreže bolnica koje promiču zdravlje), uz predstavnike Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (pokretača i idejnog začetnika projekta).
U lipnju 2014. g polaznik je trodnevnog seminara međunarodne mreže bolnica koje promiču zdravlje SZO-HPH. Prihvatio, sudjelovao u istraživačkom projektu na Odjelu psihijatrije koristeći alate HPH. Kao predstavnik Odjela psihijatrije zajedno sa zamjenicom sanacijske upraviteljice dr Mirnom Zagrajski Brkić sudjelovao je na 23.međunarodnoj HPH konferenciji u Oslu sa temom Person-oriented Health Promotion in a Rapidly Changing World. Dalje nastavlja aktivnosti prenoseći stečena znanja i iskustva na ostale zainteresirane zdravstvene ustanove.

5. Emina Terzić, ms.

Medicinska sestra radi na odjelu pedijatrije od 1998. g., a upoznata je sa radom na odjelu i hitnom specijalističkom pedijatrijskom ambulantom. Redoviti je polaznik edukacija organiziranih unutar ustanove i PZZ. Dodatno je prošla edukaciju snimanje EEG kod djece i kao član tima, edukaciju roditelja i djece oboljele od dijabetesa.
Osoblje odjela pedijatrije kaže da je uvijek nasmijana, marljiva, točna, odgovorna, etična, posjeduje dobre komunikacijske vještine, kolegijalna, brižna, angažirana oko pisanja sestrinske dokumentacije, omiljena kod pacijenata i osoblja, “dobri duh” Odjela za pedijatriju.

Pomoćnica sanacijske upraviteljice-glavna sestra bolnice Vesna Sertić naglasila je da je riječ o medicinskim sestrama/tehničarima koji svoj posao ne shvaćaju samo kao profesiju nego vrlo empatično i humano pristupaju zdravstvenoj njezi . Cilj dodjele priznanja je poticanje i svih ostalih zdravstvenih profesionalaca na daljnje unapređenje zdravstvene usluge, na predanost u radu, a sve na dobrobit povjerenih nam pacijenata.

Pomoćnica sanacijske upraviteljice za sestrinstvo,
glavna sestra bolnice:
Vesna Sertić,dipl.ms.

zatvori