Četvrtak, 25. travnja 2024.

Antonio Grgić uvodi u finale Drava Art Biennala

U sklopu ovogodišnjeg Drava Art Biennala te uz potporu ministarstava kulture Hrvatske i Slovenije, samostalna izložba koprivničkog umjetnika Antonija Grgića pod nazivom “Kratki i dugi samoglasnici u elementima (Olovo)” otvara se u petak u 20 sati u Galeriji Koprivnica, pod medijskim pokroviteljstvom Radio Drave.

Autor je stvorio ambijent koji će se sastojati od instalacije, crteža i zvuka. U radu se mitopoetički obrađuju kulturni slojevi nataloženi na toposu ušća rijeke Drave i Mure. Na ovoj točci prelijevanja kultura i civilizacija živjeli su Kelti, Iliri, Slaveni, Mađari, Rimljani, Turci, a kroz povijest prolazili su Huni, Tatari, Kozaci, a danas prolaze Sirijci, Iračani i Afganistanci.
Kroz rad se povezuje se metalnim elementima i materijalima nataloženima u rijeci: sa čistim kemijskim elementima koje je moguće pronaći u rijeci: zlato koje se stoljećima ovdje ispiralo, sa željezom čiju su kulturu širili i najdublje obilježili Kelti čije predmete se još može naći u slojevima šljunka rijeke, sa bakrom ili srebrom. Korišteni bi bili i drugi čisti elementi kao olovo, koje se u šamanskim praksama koje su ovdje došle iz Azije koristilo u liječenju i proricanju budućnosti. na način da se vruće olovo prolijevalo u vodu i time su se stvarale minijaturne skulpture.

150923_grgic-olovo-2

Kemijski elementi svih tih metala zastupljeni su i u našim tijelima.

Osim materijalnih slojeva u radu se koriste i oni nematerijalni slojevi; zvučni dio ambijenta se sastoji od zvukova keltskih, mađarskih, germanskih, slavenskih i turskih samoglasnika koje čitaju žene.

Kustosice izložbe su Helena Kušenić i Tanja Špoljar. Izložba ostaje otvorena do 30. rujna. ULAZ SLOBODAN.

Projekt Drava Art Biennale 2015. u suradnji Muzeja grada Koprivnice i Centra za suvremenu umjetnost, Celje, financijski podupiru: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija, Hartmann, Energon te medijski pokrovitelj Radio Drava.

Antonio Grgić

zatvori