Subota, 20. travnja 2024.

Zbrajaju se posjetitelji, skupljaju dojmovi: Gradonačelnica ocijenila Renesansni festival s 5+

Renesansni festival, povijesni mega-spektakl u svom je desetom izdanju pokazao zašto je koprivnička manifestacija uvrštena među top turističke manifestacije u Hrvatskoj.

Uprizorenje dolaska Ludovika Anžuvinskog u Koprivnicu iz 1356. kada je kralj dodijelio Koprivnici naslov slobodnog kraljevskog grada, a građanima pripadajuće obveze i privilegije, izvelo je na gradskim bedemima više od tisuću sudionika – članova viteških skupina iz Hrvatske i Europe, majstora starih zanata te članova Udruge Anno domini i drugih gostujućih srednjovjekovnih skupina.

Svi su oni više nego vjerno proteklog vikenda prikazali bogatstvo plemstva, vještine vitezova, siromaštvo kmetova te mistiku onoga doba. Prvu službenu ocjenu Radio Dravi je izrekao autor manifestacije, direktor Turističke zajednice Grada Koprivnice, Renato Labazan:

Još nemamo evidenciju, znat ćemo tijekom tjedna kada zbrojimo sve te listiće i novac, ali procjene su da je ipak bilo više posjetitelja nego prošle godine. Lani smo baratali s cifrom od nekih 40 tisuća ljudi, sada će se to, vjerujem, i povećati.

Temelj Labazanova zadovoljstva nije samo veličina manifestacije i broj posjetitelja, već i činjenica da su zadovoljeni svi sigurnosni aspekti.

Nije bilo gotovo nikakvih incidenata, gotovo nikakvih prometnih nezgoda – što je inače normalno u ovakvim situacijama jer znamo da je u subotu došlo i do određenog prometnog kolapsa u gradu zbog dolaska svih tih turista u Koprivnicu. No, na samoj manifestaciji nije zabilježen gotovo nikakav incident i s tog aspekta sam izuzetno zadovoljan.

A iako je već sada Renesansni festival svojom veličinom i sadržajem jedna od najvećih takvih manifestacija u ovom dijelu Europe, Labazan već sada najavljuje da će i za iduću godinu osmisliti i organizirati nove sadržaje.

Festival bez plastike

Koprivnički povijesni megaspektakl granice je pomakao i činjenicom da je to jedina turistička manifestacija na kojoj nema plastike. Pribor za jelo je od drveta, a piće se konzumira iz keramičkih čaša i krigli. Organizator ih je za ovu godinu pripremio pet tisuća. Iznajmljivale su se na info-točkama, a nakon korištenja bilo ih je moguće vratiti pri čemu su organizatori vraćali novac od kaucije. No, kako doznajemo od organizatora, posjetitelji su zadržali sve krigle i čaše pripremljene za ovogodišnji festival.

Neslužbeno doznajemo i da je potrošeno svih pet tisuća komada papirnatih vrećica, koliko ih je osigurala Turistička zajednica.

krigle

Gradonačelnica daje pet plus

Ocjenom pet plus gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak ocijenila je upravo završeni Renesansni festival. U izjavi za Radio Dravu jutros je prenijela ocjene ne samo Koprivničanaca, već i mnogobrojnih gostiju koji su za koprivničku manifestaciju imali samo riječi hvale.

Ako usporedimo u odnosu na početke i ono što je postignuto nakon 10 godina, Renesansni festival nadrastao je grad Koprivnicu. Pohvaljujem Renata Labazana, direktora gradske Turističke zajednice, ali i sve koji su pomagali i sudjelovali kao i donatore koji su sufinancirali Renesansni festival. Zaista se svaka uložena kuna isplatila.

Gradonačelnica Koprivnice uvjerena je i da ova turistička manifestacija, kao prepoznatljiv gradski turistički brend, može postati značajnim čimbenikom u gospodarstvu grada i okolice.

 

zatvori