Jasmina Markota. Foto: Marko Posavec (arhiva)
Koprivničko Udruženje obrtnika građanima je uputilo poziv da prijave neregistrirano obavljanje djelatnosti na području grada.

Iako se ne radi o novoj situaciji, jer je Udruženje već neko vrijeme u lovu na obrte koji izbjegavaju svoje obveze, tajnica Udruženja obrtnika Jasmina Markota za Radio Dravu je rekla kako smatra da na ovaj način građanima treba podići svijest o problemu.

Evo imamo problem – pisalo se o krovu vrtića koji je još od azbestnih ploča. Kako građani misle od čega će se to kupiti? Lokalni proračun, državni proračun… pune se iz poreza. Ljudi, postanite svjesni da ova država, to smo mi. To nije netko tamo pa da budemo mrtvi hladni na to što neko dobro živi, a mi moramo plaćati porez.

Najviše neregistriranih obrta na području grada, prema riječima Jasmine Markote, ima u osobnim uslugama poput frizera i kozmetičara, a kao poseban problem ističe udruge koje se nisu uskladile sa zakonom.

Možete vidjeti na svim manifestacijama. Vi imate udrugu koja stalno nešto prodaje. Oni prodaju, ali to nije za funkcioniranje te udruge nego oni dijele to između sebe. Plaćaju si troškove nabave materijala i tako dalje. To je sve nastala zbrka, netko će to morati razmrsiti i riješiti.

Građani koji žele prijaviti neregistrirani obrt, mogu to učiniti anonimnom prijavom putem e-maila: uo.koprivnica@hok.hr ili na adresu Udruženje Obrtnika Koprivnica,Taraščice 19.