Utorak, 23. travnja 2024.

U Srednjoj i Obrtničkoj još ima 39 mjesta za jesenski upisni rok

U ponedjeljak počinju prijave za jesenski upisni rok u srednje škole.

Gimnazije i srednje škole sa četverogodišnjim programima u Koprivničko-križevačkoj županiji popunjene su u ljetnom upisnom roku. Za onaj jesenski, koji počinje za nekoliko dana, mjesta je ostalo u trogodišnjim strukovnim školama. Zamjenik župana Ivan Pal kaže da u našim školama to ipak nije velik problem.

Kod nas čak ni problem upisa učenika u strukovne škole nije tako izražen kao u drugim sredinama; manjak se pojavljuje uglavnom u trogodišnjim strukovnim školama. I ove godine imamo, uoči jesenskog upisnog roka, oko stotinu slobodnih mjesta, uglavnom u strukovnim školama. Sve gimnazije i svi četverogodišnji programi su popunjeni.

Formiranje razrednih odjela nije upitno, ističe Pal, te dodaje kako ravnatelji srednjih škola imaju načine kako doskočiti problemu eventualnog manjka učenika.

Oni već sad imaju određeni broj kandidata koji su odustali od upisa u neke druge sredine, planirali su negdje drugdje – to je ona priča koju znamo, djeca planiraju otići u Čakovec, Varaždin, pa se onda ipak predomisle. Jer, kad vam dijete s 15 godina odlazi od kuće… Nisam za tu varijantu, to je ipak prilično rano.

Obrtnička ima 32 mjesta u devet zanimanja

Obrtnička škola Koprivnica uoči jesenskog upisnog roka ima još ukupno 32 slobodna mjesta za devet zanimanja, prema riječima ravnatelja Ratimira Ljubića.

Četiri mjesta za elektromontera, dva mjesta za vodoinstalatera, četiri mjesta za ličilaca i soboslikara, četiri za stolara, četiri za plinoinstalatera, četiri za montera suhe gradnje, jedno za autolimara, dva mjesta za pomoćnog cvjećara, tri za pekara, dva za elektroinstalatera i dva za pivara. Tako da učenici koji se žele upisati u jesenskom roku ipak imaju izbor od devet zanimanja u kojima mogu naći mjesto za sebe.

Ravnatelj Ljubić kaže kako ne očekuju popuniti sva 32 mjesta.

Petnaestak učenika se informiralo oko upisa i tako nekih 15 do 20 učenika bi se trebalo prijaviti i upisati Obrtničku školu.

Dodao je i kako neki učenici nisu upisali četverogodišnje programe u Koprivnici jer su imali mogućnost upisati ih u drugim gradovima.

Ove godine nema bodovnih pragova za četverogodišnja zanimanja, pa su neki učenici koji nisu uspjeli upasti u Koprivnici upisali četverogodišnje programe negdje drugdje, gdje je bilo mjesta, premda im je uspjeh sugerirao da upišu trogodišnje programe koji su primjereniji za njih.

No, ravnatelj Ljubić kaže iz iskustva da se ti učenici obično nakon dva-tri mjeseca pokušavaju prebaciti natrag u Koprivnicu.

Srednja škola Koprivnica gotovo puna

Srednja škola Koprivnica gotovo je u cijelosti popunjena, doznajemo od ravnateljice Ksenije Ostriž. Mjesta za jesenski upisni rok ostalo je samo za trogodišnji program obrazovanja rukovatelja prehrambenim strojevima.

Interes je ove godine izuzetan za sva zanimanja, osobito u sektoru medicine i zdravstva, kao i prošlih godina. Za drugi upisni krug imamo samo sedam slobodnih mjesta u ovom trogodišnjem zanimanju, a to je inače zanimanje u kojem se učenici obrazuju za potrebe prehrambene industrije i upisuje se svake druge godine po dvadesetak učenika.

No, ravnateljica Ostriž očekuje da će popuniti i tih preostalih sedam mjesta.

Budući da je ove godine veličina razrednih odjela smanjena na 24, mi smo umjesto 280 učenika ove godine primali 240. Uz rezervacije za učenike koji ponavljaju razred, naravno da je slična situacija i u ostalim srednjim školama, dosta se naših učenika upisalo u susjednim županijama i slično, tako da je za očekivati kako su neki od najslabijih ostali neupisani, kao i neki koji su išli na popravne ispite ili se iz nekih drugih razloga nisu upisali u prvome krugu.

Zajedno s početkom prijava za jesenski krug upisa, u Srednjoj školi u ponedjeljak će započeti i s izradom kurikuluma za predstojeću školsku godinu.

zatvori