Srijeda, 27. ožujka 2024.

Ravnatelj ŽUC-a: Ako ova situacija potraje, uskoro nećemo raditi ništa!

Dugogodišnji financijski problemi Županijske uprave za ceste, nakon ovogodišnjeg ukidanja sredstava od naknada za gorivo, dosegli su svoj vrhunac.

Naime, nakon što im je u trećem mjesecu ove godine od spomenute naknade dodijeljeno 4,5 milijuna kuna, izmjenama i dopunama zakona u šestom mjesecu su im ista sredstva ukinuta. Ravnatelj Županijske uprave za ceste Dragutin Guzalić na današnjoj je konferenciji za medije u Županiji, posvećenoj toj tematici, izrazio i zabrinutost najavama ministra Grčića o smanjenju naknade za ceste koja im predstavlja glavni izvor prihoda, te dodao kako su zbog spomenutih problema od Županije tražili kratkoročno zaduženje.

Mi smo zbog toga predložili Županijskoj skupštini jedno kratkoročno zaduženje u ovoj godini. Vidjet ćemo kako će to prihvatiti Županijska skupština, da bi jednostavno mogli premostiti ovu situaciju. Sljedeće godine ako situacija ostane ista, ako se ništa neće promijeniti, mi nećemo raditi baš ništa. Znači, ostali smo jednostavno bez novaca.

Župan Darko Koren na konferenciji je predložio novi model financiranja Uprave koja je u našoj Županiji zadužena za održavanje 832 kilometra prometnica.

Treba uvesti jedan model jasnih kriterija po kojem se financiraju te uprave, ne po političkom ključu kao što se to sad čini. Gdje je župan iz SDP-a ili HNS-a tu se daju novci i grade rotori i prometnice, a tamo gdje je iz HSS-a i HDZ-a ne dobije ništa. To jednostavno treba biti zaboravljen model bez obzira tko upravlja državom od iduće godine jer to zapravo urušava cjelokupni sustav. Ceste su javno dobro, po cestama se voze svi.

Podsjetimo kako problemi s financiranjem Županijske uprave za ceste datiraju još iz 2002. godine kada im do 2012. nisu povećana sredstva, iako su troškovi porasli za 40 posto, te kako im je resorno ministarstvo 2013. umjesto povećanja smanjilo sredstva od naknade za gorivo s 10 na 4,5 milijuna kuna.

zatvori