Srijeda, 24. travnja 2024.

Modnom revijom najavljen 10. Renesansni festival

Na ostacima koprivničkih gradskih bedema večeras je održana tiskovna konferencija i modna revija povodom službene najave jubilarnog 10. Renesansnog festivala.

Nakon mjeseci priprema, skorašnji Renesansni festival danas je i službeno predstavljen javnosti na konferenciji za medije održanoj u oružani stare koprivničke utvrde. Festival počinje uvečer u četvrtak, 27. kolovoza, i traje četiri dana. Kako je čitavo desetljeće proteklo od početka ovog projekta, govornici su se prisjetili njegovih početaka, te kako su ga mnogi, riječima dogradonačelnika Mišela Jakšića, smatrali “hirem gradske vlasti”. Ove je godine, podsjetimo, Hrvatska turistička zajednica uvrstila Renesansni festival u Top 11 događanja, što znači, kako je naglasio Jakšić, da se Koprivnica ubacila u “prvu ligu” hrvatskog turizma.

Desetljeće unatrag vratio se i direktor gradske Turističke zajednice, Renato Labazan, pri čemu se posebno osvrnuo na zloguke proroke koji su festivalu predviđali kratak vijek.

Krenuli smo u jednu avanturu u koju je rijetko tko vjerovao, neki su nas čak proglašavali i ludima što idemo u nešto što je nepoznato ovom prostoru, ovom puku. Evo, jako brzo je prošlo tih deset godina. Moram reći da smo imali puno sreće, gotovo nikad nam vrijeme nije uništilo manifestaciju.

Možda i najveće postignuće Renesansnog festivala, istaknuo je Labazan, jest napraviti što više s vrlo ograničenim sredstvima.

Mi volimo istaći, koliko god to narcisoidno zvučalo, da s ovakvim budžetom kakav ima Renesansni festival – koji je najmanje 10 puta manji od svih ovih elitnih manifestacija – praktički smo alkemičari da smo uspjeli napraviti top manifestaciju u Hrvatskoj i mislim da bi se ovakav primjer trebao učiti na Ekonomskom fakultetu: kako s najmanje novaca napraviti elitnu, top manifestaciju.

A što se tiče sadržaja ovogodišnjeg, najvećeg dosad Renesansnog festivala, Labazan je bio kratak:

Imamo slatke probleme da ne možemo sve one sudionike uvrstiti u program; imamo desetak sudionika koji jednostavno ne mogu biti u programu jer nema dovoljno mjesta na svim tim pozornicama.

Glavna tema ovogodišnjeg Festivala bit će viteški turnir na konjima, nešto što je, prema riječima organizatora, još neviđeno u Hrvatskoj. Posebno iznenađenje priredit će Francuzi, ujedno i prvi gosti iz te države, a osim njih predstavit će se i brojne druge nove skupine i obrtnici iz Hrvatske i drugih europskih zemalja.

Nakon uvodnih zbivanja, manifestacija punom parom počinje u petak u 15 sati, a više o programu doznajte na službenim internetskim stranicama Festivala.

zatvori