Utorak, 23. travnja 2024.

Praznik rada: podjela graha i podjela političara

Tradicionalna podjela prvosvibanjskog graha pretvorila se u Koprivnici u politički aktivizam oporbenih HSS-a i HDZ-a. Naime, gradski vijećnici ovih oporbenih stranaka nisu sudjelovali u podjeli graha građanima, iako je to bila jedna od rijetkih prilika u kojoj se pokazivalo jedinstvo vladajućih i oporbe u djelovanju spram građana.

Predsjednik gradskog HSS-a, dožupan Ivan Pal, pojasnio je da se članovi njegove stranke nisu odazvali jer ne žele dijeliti grah s onima koji su državu doveli u ovakvu situaciju:

[pull_quote_center]Mislimo da politika u ovo današnje vrijeme ne bi trebala na taj način komunicirati s javnosti. Tradicionalno se dijeli taj grah za Prvi maj, za Praznik rada. Nemam ništa protiv da se taj grah dijeli ljudima koji to žele i koje to veseli – ali što si misle ti građani koji stoje u tom redu za jednu šalicu besplatnog graha o nama političarima, koji smo svi skupa, na kraju krajeva, i doveli državu u takvo stanje u kakvom jesmo. Mislim da ima i boljih načina da se komunicira s koprivničkom javnosti od podjele graha. Barem je to stav koprivničkog HSS-a.[/pull_quote_center]

Da oporba doista bojkotira podjelu graha, bilo je jasno i po izostanku zamjenika predsjednika Gradskog vijeća, predsjednika oporbenog HDZ-a u Koprivnici, Ernesta Forjana. Osnovni razlog njegova nedolaska bio je odlazak na obilježavanje 20. obljetnice akcije Bljesak, gdje se s ratnim kolegama prisjetio tih vremena i poginulih suboraca. Politika je ipak sporedni razlog da ne dođe na akciju u kojoj je dosad redovno sudjelovao, kaže Forjan, te dodaje da je potrebno upozoriti na sve težu situaciju gradskih financija:

[pull_quote_center]S jedne strane, daju se otkazi – tu se moramo prvenstveno sjetiti Kominga, ali znamo što se događa i u nekim drugim firmama. S druge strane, svi ti isti ljudi koji dovode grad u takvu situaciju su prvi koji se slikaju kod podjele graha. Jednostavno moram biti iskren i reći da ne želimo više davati podršku i biti dvolični, kad u Hrvatskoj imamo situaciju da sindikati štrajkaju, a političari se guraju na prva mjesta gdje će ljudima dijeliti grah.[/pull_quote_center]

Gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak podsjetila je da je podjela prvosvibanjskog graha tradicija, koju su oporbene stranke iskoristile za političku promociju.

[pull_quote_center]Naravno da se radi o političkom djelovanju i da se jednostavno želi reći da je za sve i za ovo stanje kriv SDP. Ja se samo nadam da narod ne zaboravlja tko je ogolio državu i tko je pokrao državu. Radimo red u državi i vide se prvi pomaci.[/pull_quote_center]

Koliko je dubok jaz između vladajućih i oporbe vidjet će se danas u Gradskoj vijećnici, gdje će u 13 sati početi 17. sjednica Gradskog vijeća. I dok oporba najavljuje oštre rasprave o gradskim financijama, gradonačelnica uzvraća da financijske podatke treba znati čitati, te da će o gradskim financijama sve relevantno reći s govornice Gradske vijećnice.

zatvori