Srijeda, 17. travnja 2024.

Županijski gospodarstvenici predstavljaju se u Mostaru, župan Koren reagirao na primjedbu laburista

Osamnaestu godinu za redom gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije predstavlja se na gospodarskom sajmu u Mostaru. Tridesetak većih i manjih poduzeća, predvođenih Podravkom i Rascom, tradicionalno se predstavlja na središnjem izložbenom prostoru što dodatno pokazuje status Podravine i Prigorja, zaključio je župan Darko Koren. – Moram reći da je to vrlo značajan gospodarski događaj ovdje u Bosni i Hercegovini. Samim tim značajan je za nas, za Podravku, ali i za cijelo hrvatsko gospodarstvo jer je poznato da je BiH jedan od najznačajnijih vanjsko-trgovinskih partnera Hrvatske – rekao je župan.

Značaju usprkos, ove je godine izostao posjet hrvatskog političkog vrha otvorenju Mostarskog sajma. – Ove godine nema nikoga iz hrvatske vlade – napomenuo je Koren. – To je zapravo vrlo čudno, pa ako ni zbog čega drugog onda i zbog toga jer je ovo izborna godina. No ako i to izuzmemo, stvarno je vrlo čudno da na jednom nama tako važnom tržištu danas ovdje nema nikoga iz hrvatske vlade niti iz hrvatskog političkog vrha. Moram reći da je najviši politički dužnosnik ovdje u Mostaru gospodin Branko Hrg, naš saborski zastupnik.

Sajam je ipak, ocjenjuje župan Koren, zadržao standard i kontinuitet i vjeruje da će, krizi usprkos, ovdašnji izlagači biti zadovoljni kontaktima i potencijalnim poslovnim odnosima.

Koren o laburistima: Kamikaza-model marginalne političke opcije

A iako je u 500 kilometara udaljenom Mostaru, župan nije propustio reagirati na priopćenje podravsko-prigorskih laburista. Oni su upozorili da je za svečanu sjednicu kojom je obilježen ovogodišnji Dan županije izabran 10. travnja, iako je taj dan u hrvatskoj povijesti zabilježen kao datum osnivanja zloglasne Nezavisne Države Hrvatske. Predsjednik županijskih laburista Siniša Kavgić potpisuje da je upitno jesu li 10. travnja vijenci na koprivničkom groblju položeni žrtvama ili njihovim krvnicima ili pak jednoj promašenoj ideologiji i sramotnoj državi. Stoga su, kaže Kavgić, laburisti odbili doći na županijsku svečanost, a to će ponovo učiti bude li ona organizirana 10. travnja.

– Ja sam konsterniran takvim političkim djelovanjem jedne marginalne opcije koja po nekakvom “kamikaza” modelu pokušava pronaći svoj prostor za političko djelovanje – komentirao je župan. – Doista ne mogu ništa drugo reći nego da je to krajnje neprimjeren način političkog djelovanja. Ići u takvu jednu političku aktivnost je krajnje neprimjereno po mom mišljenju i doista mislim da se mogu sramiti svi oni koji su na taj način pokušali sebi osigurati politički prostor. Prema njihovom priopćenju smo svi mi skupa vjerojatno fašisti, jedino su oni ispravni.

Župan Koren je još jednom pojasnio da je za svečanost Dana županije petak, 10. travnja, izabran iz čisto tehničkih razloga, među koje spadaju i obveze županijskih čelnika i gospodarstvenika na gospodarskom sajmu u Mostaru.

zatvori