Petak, 19. travnja 2024.

Županija ove godine za kulturne djelatnosti izdvaja gotovo dva milijuna kuna

Koprivničko-križevačka županija ove će godine za kulturne djelatnosti izdvojiti nešto manje od dva milijuna kuna, što je na približnoj razini kao i prethodnih godina.

Najviše novca, 520.000 kuna, namijenjeno je obnovi sakralnih objekata i spomenika kulture. Približno 250.000 kuna dobit će Zajednica kulturno-umjetničkih društava, Bibliobus i muzejsko-galerijske djelatnosti. 180.000 kuna Županija će dati za nabavu knjiga za općinske i gradske knjižnice, a 150 tisuća za dodatna ulaganja u gradske i općinske kulturne ustanove, poput nove gradske knjižnice u Križevcima. Za županijske i državne manifestacije namijenjene su 153 tisuće, za izdavačku djelatnost 142 tisuće te za privatne galerije, pojedince i udruge 50 tisuća kuna.

Ta su ulaganja na približnoj razini kao i prijašnjih godina, istaknuo je za Radio Dravu dožupan Ivan Pal, te pohvalio županijske kulturne djelatnike. – Naša kultura je na neki način prilično vitalna. Kada bi sve te djelatnosti i čitave aktivnosti zavisile samo od toga koliko su financirane, dosta toga ne bi ni postojalo. Radi se o velikom entuzijazmu na prostoru naše županije i razumijevanju ljudi koji dolaze iz područja kulture za vrijeme u kojemu živimo – naveo je.

Pal je dodao i kako žitelji Koprivničko-križevačke županije mogu očekivati barem jednako kvalitetne kulturne programe kao i prošle godine.

zatvori