Četvrtak, 25. travnja 2024.

Saša Cvetojević na konferenciji START UP KOPRIVNICA: Stvari očito idu na bolje

Više od stotinu sudionika odazvalo se prvoj od tri konferencije i šest radionica koliko će ih biti održano u sklopu programa START UP KOPRIVNICA. Dio je to projekta TOUR PACK kojega financira Europska unija kroz program Prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, a namjera mu je omogućiti edukaciju i motivaciju postojećim i budućim poduzetnicima te stvaranje novog turističkog proizvoda na području s obje strane Drave.

U Gradskoj upravi svjesni su da je potrebno još vremena i truda da bi, unatoč trenutnim pozitivnim pokazateljima, malo i srednje poduzetništvo doseglo željenu razinu. Skupovi poput današnjeg trebali bi pomoći u postizanju tog cilja, rekao je zamjenik koprivničke gradonačelnice Mišel Jakšić: – Ako uspijemo ostvariti rezultat da se u Inkubator kroz tjedan – dva – tri javi jedan novi poduzetnik, možemo reći da je konferencija uspjela. Svakako, svaki put do velikog uspjeha se sastoji od jako puno malih koračića.

Grad Koprivnica i koprivnički Poduzetnički inkubator posljednjih mjeseci intenzivno surađuju sa Zagrebačkim inkubatorom poduzetnika (ZIP-om), a jedan od njegovih osnivača, Saša Cvetojević, održao je okupljenima motivacijski govor. Podsjetio je da je koprivnički Inkubator bio među tri nominirana za najbolje potporne institucije na nacionalnom nivou, što pokazuje da je Grad orijentiran na razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

– Pa stvari su se počele odvijati malo bolje – rekao je Cvetojević. – Ako ste primijetili, stvari se očito popravljaju. Inicijativa je, moram priznati, potekla iz Koprivnice. Prišli su nam i rekli da možemo zajedno nešto napraviti, vidjevši da mi nešto dobro radimo, te da probamo nešto slično ili koliko je god moguće bolje napraviti i u Koprivnici. To je dobro jer puno puta se dešava da neke lokalne zajednice onako malo spavaju, da se uljujaju, a ovdje je inicijativa stvarno potekla od Koprivnice i nama je drago da smo mogli pomoći.

Da je Koprivnica, gradić s tridesetak tisuća stanovnika u ne tako sjajnom okruženju trenutno pravo čudo, zaključio je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić. Upravo u ovom gradu zbivaju se dvije najveće transakcije u regiji: Podravkina akvizicija ljubljanskog Žita, ali i najavljeno preuzimanje jedne banke, čime će Podravska banka postati duplo većom nego sada.

Nema ni jednog drugog grada u Hrvatskoj, a ni u regiji, u ovom trenutku koji je toliko propulzivan što se tiče anorganskog rasta svog velikog gospodarstva – ističe Mršić. – To je doista jedna velika specifičnost Koprivnice.

Govoreći pak o ulozi Podravke kao velike kompanije u razvoju malog i srednjeg poduzetništva, Mršić je istaknuo platformu Zeleno polje kojom nudi da svatko tko želi biti bolji i izvrstan, može kroz i s Podravkom osvojiti ne samo lokalno već i internacionalno tržište.

Što je START UP KOPRIVNICA?

Program START UP KOPRIVNICA dio je projekta „TOUR-PACK“ koji je financiran sredstvima Europske unije kroz Program prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Program START UP KOPRIVNICA pokrenut je s ciljem promocije te poticanja razvoja poduzetništva u turizmu. U Koprivničko-križevačkoj županiji postoje potencijali koji mogu osigurati razvoj turističke ponude, no za to je neophodna privatna poduzetnička inicijativa. Programom START UP KOPRIVNICA! želi se promovirati poduzetništvo posebice među mladima, nezaposlenima, ali i svima onima koji imaju poslovnu ideju, ali nemaju dovoljno znanja, hrabrosti i odlučnosti za njenu realizaciju. Program je usmjeren prema osnaživanju postojećih poduzetnika te fizičkih osoba koje imaju cilj razvijati poduzetništvo u području turizma ili bilo koji drugi oblik poduzetničke inicijative koja ima primjenu u području turizma. Stoga će im program osigurati potrebnu edukaciju, potporu mentora u razvoju njihovog projekta te općenito ojačati motivaciju za iskorak u svijet poduzetništva. Program START UP KOPRIVNICA! provodit će se tijekom 2015. godine, a obuhvaća organizaciju 3 konferencije te 6 radionica uključujući i dvodnevni idea boot camp.

zatvori