Srijeda, 24. travnja 2024.

PPDIV: Pozdravljamo najavu radničkog dioničarstva u Podravki

Osim o dokapitalizaciji, skupština Podravke u lipnju će odlučivati i o radničkom dioničarstvu, najavio je predsjednik Uprave Zvonimir Mršić.

– Ponudit ćemo dionice i radnicima – rekao je Mršić. – Promoviramo ESOP program i pozvat ćemo i radnike Podravke da sudjeluju u izgradnji i budućnosti kompanije na način da investiraju dio svoje buduće zarade u svoju kompaniju, odnosno u kompaniju u kojoj rade.

O radničkom dioničarstvu u Podravki se pričalo još prije desetak godina, pa – iako nisu bili uključeni u izradu programa – u najvećoj sindikalnoj podružnici što djeluje u Podravki, u PPDIV-u ovu najavu pozdravljaju jer smatraju da je veće sudjelovanje radnika u vlasništvu kompanije dobro. Rekla je to Radio Dravi glavna PPDIV-ova povjerenica Ksenija Horvat.

– Ovakav model koji su predložili Uprava i Nadzorni odbor, dakle prijedlog koji ide na skupštinu društva, nije klasičan oblik radničkog dioničarstva, koji smo možda svi priželjkivali. Međutim, činjenica jest da nas je možda i vrijeme pregazilo, da smo u nekom razdoblju ranije imali prilike, ali ju nismo iskoristili. Iako Zakon o radničkm dioničarstvu nažalost u Republici Hrvatskoj nikad nije ni donesen.

Radnicima se naime nudi pravo prvokupa 314.000 dionica po cijeni od 300 kuna za dionicu, pri čemu imaju mogućnost kupiti paket od maksimalno 500 dionica. Iskažu li veće zanimanje, radnicima će u drugom krugu na raspolaganju biti još 499.000 dionica. Iskoriste li u potpunosti ponuđene mogućnosti, radnici bi tako mogli doći do zavidnih 12% temeljnog kapitala, doznajemo iz Starčevićeve.

Kreatori ovog programa stimuliraju radnike da zadrže dionice najmanje tri godine u svom vlasništvu, za što će kao bonus dobiti još 30% dionica. Doznajemo i da Podravka pregovara s poslovnim bankama o povoljnijim kreditinim aranžmanima za Podravkaše koji žele kupiti dionice kompanije u kojoj rade. S druge pak strane, PPDIV najavljuje pokretanje novih kolektivnih pregovora o povećanju osnovne plaće, jer je u posljednjih 5 godina ona bila dignuta samo jednom, i to za nešto više od 2%. Konačna provedba radničkog dioničarstva mogla bi uslijediti krajem lipnja ili početkom srpnja.

zatvori