Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Oporbeni HSS i HDZ protiv smanjenja državnog udjela u Podravki

O najnovijoj akviziciji Podravke, kupovini većinskog paketa ljubljanskog Žita, danas su se očitovali koprivnički oporbenjaci. Predsjednik HSS-a Ivan Pal rekao je da ga svaki Podravkin uspjeh veseli jer je to ujedno i uspjeh ove sredine. Vjeruje da je struka dobro procijenila ovaj poslovni potez, no s pljeskom će, poučen iskustvom otvaranja tvornica u mađarskom Mohacsu, u Poljskoj ili pak kupovine češkog Lagrisa, ipak pričekati dok se ne vide stvarni učinci. Iako je za očekivati značajan rast prihoda, njega prema procjeni stručnjaka neće pratiti proporcionalna dobit, smatra Pal. Osim toga, kaže, ovu je akviziciju teško provesti bez dokapitalizacije koja će znatno utjecati na budućnost Podravke i ovog kraja.

– Dokapitalizacija znači pad udjela državnog vlasništva u Podravki, a sad ima kontrolni paket – navodi Pal. – Ono što mene kao Koprivničanca brine: Podravka je zadnja prehrambena kompanija u kojoj država ima svoj udio. Sve ozbiljne države u takvim strateškim kompanijama imaju svoje udjele.

Predsjednik koprivničkog HDZ-a Ernest Forjan podsjetio je da je, prije otprilike tri godine, aktualna SDP-ova vlada na jednoj od prvih sjednica donijela odluku da Podravka više nije tvrtka od strateškog nacionalnog interesa.

Apsolutno smo protiv toga da Vlada Republike Hrvatske, ma koja ona bila i u kojem god vremenu, izgubi tih 25% plus jednu dionicu jer ćemo u tom slučaju mi Podravci loše proći.To nije dobro za Koprivnicu, našu županiju, ali ni za regiju jer se radi o strateškoj prehrambenoj kompaniji.

HSS-ov Pal podijelio je s javnosti još jednu svoju nedoumicu. – Najveći promotor ovakve sadašnje politike je čelnik Podravke koji je do prije dvije godine inzistirao na tome da čak Grad postane vlasnik kontrolnog paketa. A sad više te priče nema jer se njegova pozicija promijenila. Da ne velim da je svojevremeno bio član Nadzornog odbora Podravke kao zainteresirana osoba iz lokalne zajednice. Predstavljao je lokalnu zajednicu i dobro predstavljao interese lokalne zajednice i kod svih u Koprivnici na taj način stekao simpatije. A sad je druga priča.

Na kraju, Pal je izrazio nadu da će država ipak sudjelovati u dokapitalizaciji Podravke i zadržati kontrolni paket jer je to garancija lokalnoj zajednici da će država brinuti o interesima kraja u kojemu je Podravka nastala.

zatvori