Četvrtak, 25. travnja 2024.

Laburisti prigovaraju: Neprimjereno je da se Dan Županije obilježava 10. travnja

Hrvatski laburisti – stranka rada upozorili su da je 10. travnja bio neprimjeren datum održavanja svečane sjednice Županijske skupštine kojom je proslavljen Dan naše Koprivničko-križevačke županije.

U priopćenju javnosti, predsjednik laburista ove županije Siniša Kavgić podsjeća da je taj dan u hrvatskoj povijesti poznat kao datum osnivanja Nezavisne Države Hrvatske. Iako je trebala donijeti slobodu i samostalnost hrvatskom narodu, pokazalo se, piše Kavgić, da je stvorena ponajprije kako bi proklamirala antisemitizam, te progonila i ubijala druge i drugačije. Laburisti se stoga pitaju kome su 10. travnja položeni vijenci na groblju – žrtvama ili njihovim krvnicima i jednoj promašenoj ideologiji i sramotnoj državi.

Kavgić u priopćenju pojašnjava i da se laburisti, iako pozvani, nisu odazvali svečanosti obilježavanja Dana županije i ponovno neće ako će opet biti upriličen 10. travnja. Također podsjeća da je Hrvatski sabor 13. travnja 2005. godine donio Deklaraciju o antifašizmu kojom se, između ostaloga, potvrđuje antifašistička demokratska utemeljenost i opredijeljenost Republike Hrvatske, te potvrđuje da su temeljne vrijednosti antifašizma jednoznačno prihvaćene u Republici Hrvatskoj. Laburisti stoga dvoje je li se proslava Dana županije doista trebala dogoditi baš 10. travnja i je li upravo to bio razlog nedolaska istaknutih osoba iz javnog i političkog života.

zatvori