Utorak, 26. ožujka 2024.

Do kraja godine na Jegenišu prva staza za ribolovna natjecanja najvišeg ranga

Športsko-ribolovni savez Koprivničko-križevačke županije prošlog je tjedna organizirao polaganje ispita za sportske ribiče. Ispit je položilo 84-ero kandidata, od kojih će se neki ribolovom baviti rekreativno, a neki će ući i u sustav natjecanja. Predsjednik Saveza Ivan Petak za Radio Dravu je izjavio kako je ovo vrlo značajan broj kandidata i dobra vijest za županijski sportski ribolov. – Ovako velik broj kandidata, i to uglavnom mladih, govori o velikom interesu za ovaj atraktivan sport u našoj županiji, tim više što na našem području imamo privilegiju da raspolažemo zaista prelijepim ribolovnim vodama – istaknuo je Petak.

Kako bi položili ispit, kandidati su morali pokazati poznavanje gospodarenja ribljim fondom, vrste riba i njihova staništa, pravila rekreacijskog i športskog ribolova te zaštitu riba i njihovih staništa, s posebnim naglaskom na ekologiju. U Savezu su vrlo zadovoljni i podatkom da su u protekloj godini imali čak 2.992 člana, što je 92 više nego u 2013. godini. Usprkos velikoj popularnosti ovog sporta i vrhunskim sportskim rezultatima, naši ribolovci još uvijek nemaju natjecateljsku stazu koja bi zadovoljila kriterije prvoligaških natjecanja, no to će se uskoro promijeniti. – Mislim da ćemo ubrzo riješiti i taj problem- najavio je Petak. – Već se počelo raditi na trasi nove, lijepe natjecateljske staze koja će biti oko 1.200 metara duga i zadovoljavat će sve kriterije za natjecanja većeg karaktera, većih zahtjeva i prohtjeva.

Nova će staza biti smještena na dijelu jezera Jegeniš gdje je završila eksploatacija šljunka. Predsjednik Saveza najavio je i domaćinstvo Prvenstva za kadete 2016. godine, te obilježavanje 20. obljetnice početka djelovanja Županijskog saveza i 80. obljetnice Hrvatskog ribolovnog saveza koje će se održati u rujnu, a tim će povodom izdati i prigodnu monografiju.

zatvori