Četvrtak, 25. travnja 2024.

Jakšić: Cilj je ove godine ostati na nuli, a od iduće smanjivati deficit

Gradonačelnica Vesna Želježnjak i njeni zamjenici Melita Samoborec i Mišel Jakšić najavili su 17. sjednicu koprivničkog Gradskog vijeća što će biti održana u ponedjeljak.

Među 23 točke koprivnički će vijećnici odlučivati primjerice o Strategiji grada, o gašenju gradskog poduzeća Media uni te o osnivanju novog trgovačkog društva, Centra za inovacije u hrani – INNOTECH, ali i o gradskim financijama. Kad se govori o izvršenju lanjskog proračuna, dogradonačelnik Mišel Jakšić kaže da je dobar pokazatelj što se krenulo sa smanjenjem deficita, odnosno proračunskog manjka.

[pull_quote_center]2013. godinu smo završili s 11,5 milijuna kuna manjka a u 2014. se povećao samo za 5,5 milijuna. Zašto velim samo? Zato jer smo i u prošloj godini imali teret sufinanciranja Sveučilišta, zato jer se završavala zgrada i zato jer su i neke druge velike stvari, poput mrtvačnice, došle na naplatu. Jednostavno je cilj bio da ostanemo iznad vode i to smo i definitivno uspjeli. Ove je godine cilj završiti godinu s nulom i krenuti smanjivati manjak iz protekle dvije godine.[/pull_quote_center]

Jakšić kaže da će gradska uprava redovnim poslovanjem uspjeti anulirati utjecaj proračunskog manjka, a na upit o stvarnom utjecaju mini porezne reforme na gradske prihode, rekao je da u ovom trenutku konkretnih brojki još uvijek nema jer su siječanj i veljača uvijek slabiji u protoku novca:

[pull_quote_center]Veseli nas da se u siječnju i veljači osjetio rast i utjecaj poreza na potrošnju i nekakvih novih gospodarskih aktivnosti unatoč tome što su siječanj i veljača slabiji od ostalih mjeseci. Naše kalkulacije na današnji dan govore da do kraja godine će biti manji prihod od poreza na dohodak između 8 i 10%, što je između 5 i 6 milijuna kuna. Konkretnije i točnije znat ćemo na pola godine.[/pull_quote_center]

Dobrim financijskim pokazateljima doprinijet će i pokrenut proces restrukturiranja Komunalca, a građanima će od prvoga lipnja svakodnevnicu olakšati smanjenje cijene vode i zbrinjavanja otpada, ali i činjenica da SDP-ova koalicijska uprava neće u Koprivnici uvoditi prirez, što se može računati kao 13. plaća ili regres, zaključio je Jakšić.

zatvori